TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nden Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktora


16.12.2019 / Osmaniye



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi. Hisarcıklıoğlu’na doktorası Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk tarafından takdim edildi. Hisarcıklıoğlu tören sonrasında öğrencilerle ‘girişimcilik’ üzerine deneyimlerini paylaştı.​

Konuşmasında gençlerle, öğrencilerle biraraya gelmekten duyduğu heyecanı ve mutluluğu paylaşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yıl içinde yüzlerce toplantıya katılıyorum ama en mutlu olduğum ortam üniversite. Gençlerden teklif gelirse hemen koşarım! Sizlerde ülkemin geleceğini görüyorum.  Umutlanıyorum, daha hevesle çalışıyorum. Bugün Korkut Ata Üniversitesi’nde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.

 

-Dede Korkut Han’a övgü

 

Dede Korkut’un felsefesinin özel ilgi alanı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Dede Korkut Han’ım Hey kitabı, biz Türkleri doğru tanımak için tam baş ucu kitabı. Dede Korkut ne der? “ata binmeyince yol alınmaz”! Evet harekete geçmeden, çaba göstermeden olmuyor! Bu üniversite için de herkes taşın altına elini koymuş. Bir bilim yuvasına verilecek en doğru isimlerden biri üniversitemize verilmiş. Biz ne yazık ki tarihimize, kültürümüze, eserlerimize, filozoflarımıza sahip çıkma konusunda iyi değiliz. Burada filozof bizim. Dil bizim. kültür bizim! Peki eserler nerede? Vatikan’da ve Dresden’de! Yani sahip çıkamamışız. Olacak iş değil! TOBB olarak bu eserlerin tıpkı basım hakkını aldık. İki kitabı tek kitap halinde topladık. Birinde 12 hikaye, diğerinde 6 hikaye var. Hikayeleri günümüz Türkçesine de çevirdik. Her hikâyenin de başlarına minyatür sanatçılarına çalışma yaptırdık. 19 ayrı sanatçının eseri bu kitapta toplandı. Çok şükür bu bir ilk oldu” değerlendirmesinde bulundu.

 

Korkut Ata Üniversitesi de adının hakkını verdiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, ayrı bir başarı öyküsü yazan üniversitenin Türkiye’de enerji yöneticisi sertifikası veren tek üniversite olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de ihtisas üniversitesi olma yolunda ilk 10’da. Böylece, Osmaniyeli sanayicinin ve ticaret erbabının da yanında. Prof. Dr. Murat Türk hocamızı, akademisyenlerimizi ve idari kadroyu yürekten kutluyorum. Böyle dinamik bir üniversiteden, işletme alanında fahri doktora unvanı almak büyük gurur. Senato ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

 

-İşsizliğin çözümü girişimcilikte

 

Salondaki gençlerle girişimcilik üzerine görüşlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: Gençleri gördüğüm zaman muhakkak girişimcilik anlatırım. Neden? Burada herkes zengin olmak istiyor değil mi? İşte bu devirde zengin olmanın yolu girişimciliktir! Artık dünyada milletlerin gücü toplarıyla tüfekleriyle değil girişimci gücüyle ölçülüyor. Sovyetler Birliği’nin çöküş hikâyesi girişimci eksikliğinden. Almanya ve Japonya’nın ikinci dünya savaşı sonrası yeniden yükselişi girişimcileri sayesinde. Dikkat edin en zengin 20 ülke, en girişimci 20 ülke.

 

Şimdi ülkeler girişimci ithal ediyor. Silikon vadisindeki girişimcilerin %51’i ABD dışında doğmuş. Şu anda Türkiye’de sadece 1 girişimci 10 kişiyi istihdam ediyor. Yani işsizliğin çözümü girişimcilikte.

Demek ki daha çok girişimci çıkartmamız lazım. İşte bu vizyonla, ülkemizi karış karış gezdim. Girişimciliği anlattım. Türkiye’nin en büyük kadın, genç girişimci kurullarını hayata geçirdik. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurduk. Peki, başkan girişimciyi tek cümle ile anlat derseniz: Benim için girişimci sınırları aşan kişidir. Eskiden uzay kelimesi kiminle anılırdı? Rusya ve ABD. Uzayda iki ülke güç savaşına girerdi. Şimdi ise uzay denince,  akla ülke değil, Elon Musk geliyor. Girişimcilik için hayal kurmak çok önemli. Ben 40 yıllık girişimciyim hala her gün hayal kuruyorum. Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur. Sınırımızın olmadığı tek alan orası. Hayali hedefle birleştirmek gerek. Hedef koymazsanız hayalperest olursunuz. Hedef büyük olmalı. Çok çalışmadan da başarı gelmiyor.

Ve bir de inovasyon / yenilikçilik çok önemli. Eski köye yeni adet getirmek lazım. Babaannem icat çıkarma diye yetiştirdi ama icat çıkarmak yenilikçiliktir.  Yapılmayanı yapmaktır veya yapılanı yeni bir yöntemle yapmaktır.

 

Unutmayın buluş illa dünyayı kurtarmak değil, insanların ihtiyaçlarını yeni yöntemlerle karşılamaktır!

Markalaşma önemli. Ne iş yapıyorsan marka yapacaksın. Türkiye büyük cennet! Daha güzeli yok! Bu yıl Türkiye’nin 12 aylık turizm gelirine İspanya 5.5 ayda ulaştı.”

 

-Risk almaktan korkmayın

 

Risk almaktan korkmamak lazım. Cesur olmayan insan girişimci olamaz. Başarının anahtarı pes etmemek! Büyük başarıların arkasında muhakkak başarısızlık ve azim vardır. Kaybetmekten yılmayan mutlaka kazanır. Ampulü icat eden Edison’un çok sevdiğim bir lafı var: “On bin kere başarısız olsam, umutsuzluğa kapılmam.  Her hata ileriye giden yolun bir parçasıdır.”

 

Ortaklık kültürünü de unutmayın. Ortaklık kültürünü geliştirmemiz lazım. Ortaklık kuranlar, her zaman daha yükseğe ulaştırır sizi. Şu kıskançlık işini bırakmalıyız. Birlikte rahmet ayrılıkta azap var unutmayın. Herkesin kendi anayasası olmalı. Bakın benim ilke sözlerim şunlar: İşten artmaz dişten artar! İşin hilesi dürüstlüktür! Önce kontrol sonra itimat! Hafızasına güvenen daima yanılır! İşte idare olmaz!

 

Sonuç olarak; konfor alanınızdan çıkın! Nedir bu derseniz? Türkçe ’de ‘aktif tembellik’ derim. Yani bir şeyi yapıyorsunuz ama hep aynı şeyi yapıyorsunuz ve farklı sonuçlar bekliyorsunuz. Oysaki her şey ilerliyor, her şey değişiyor. Aktif tembellik hiçbir şey yapmamakla eş değer! Sadece psikolojik rahatlama sağlıyor. İnsanlarla hayvanlar arasında en büyük fark nedir?  Yeniliği aramak. Karınca 1000 sene öncesinde evi nasıl yapıyorsa aynı şekilde yapıyor. Mevlana'nın güzel bir sözü var: Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım. Farklılaşın! Mutlaka dünya vatandaşı olun. Bol bol seyahat edin, yeni kültürler öğrenin. Okumaktan, araştırmaktan hiç vazgeçmeyin. Sorgulamaktan, okumaktan, araştırmaktan hiç vazgeçmeyin. Yaptığınız her işte, bulunduğunuz her ortamda vicdanlı olun. Adaletli olun. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın ve kimseyi ötekileştirmeyin. Öteki diye görmeyin. Birliğinize beraberliğinize sahip çıkın.”

 

 

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA