TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hedef, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticareti 2 milyar dolara yükseltmek


29.01.2021 / Ankara



Türkiye - Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu I. Ekonomi Konferansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo ve Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Ines Mucostepa’nın katılımı ile video konferans yoluyla gerçekleştirildi.​
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arnavutluk arasında güçlü dostluk ve kardeşlik bağları olduğunu vurgulayarak, “İkili siyasi ilişkiler, stratejik ortaklık seviyesine çıkarılmıştır. İktisadi ilişkilerimiz, tarihten gelen bağlarımızı daha da güçlendirmektedir” dedi.

Arnavutluk’un, coğrafi konumu ve Avrupa Birliği üyelik süreci ile ciddi iş fırsatları sunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Arnavutluk’un Avrupa Birliği ile üyelik sürecini desteklediklerini, üyelik müzakerelerinin bir an önce başlatılmasını dilediklerini söyledi. 
 
Bu sürecin ciddi bir iktisadi dönüşüm ve kalkınma getireceğine inandığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Ülkelerimiz arasındaki serbest ticaret anlaşması, karşılıklı ticaretimiz için elverişli bir ortam sağlamıştır. Son on yılda ticaretimiz ikiye katlanmıştır. Ticaretimizi yarım milyar dolar seviyesinden 2 milyar dolara yükseltmemizin de mümkün olduğuna inanıyoruz. Bunun için çalışıyoruz. İş insanlarımız, Arnavutluk ekonomisine ve Arnavutluk’un parlak geleceğine inanarak, Arnavutluk’ta ciddi yatırımlar yapmıştır. Bankacılık, telekom, finans, enerji, madencilik, demir-çelik ve tarımsal üretim gibi alanlardaki yatırımlarımız daha farklı alanları kapsayacak şekilde artacaktır” dedi. 

Hisarcıklıoğlu, TOBB ile Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin ilişkilerin iktisadi boyutunu güçlendirmek için yakın işbirliği içinde olduğunu, bu kapsamda Türkiye-Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nu kurduklarını söyledi.
 
İkili ilişkilere ticaret ve yatırımlarla katkı sağlamak isteyen iş insanlarına destek vermek istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, tüm katılımcı firmaları Türkiye-Arnavutluk İki Odasına üye olmaya davet ederek, hizmetlerden yararlanmalarını istedi.
 
Arnavutluk Odalar Birliği ile EUOCHAMBRES ve Balkan Odalar Birliği’nde birlikte çalıştıklarını anımsatan TOBB Başkanı, “İnanıyorum ki, Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Sayın Anila Denaj’ın destekleri ile Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği daha da güçlenecektir. Güçlü Oda, özel sektörün gelişimi ve daha yatırımcı dostu iş ortamı için, yatırımcılara verilecek önemli bir destek olacaktır. 2019 yılı Aralık ayında Tiran ve 2020 yılı Ocak ayında Ankara’da Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Sayın Anila Denaj ile yaptığımız görüşmeler sonrasında, bu yönde ciddi bir iyileşme sinyali almıştık. Sayın Bakanın talimatı üzerine, arkadaşım Ines Mucestepa ile birlikte çalışarak, Arnavutluk’tan bir heyeti geçen yıl ağırlamıştık. Türkiye’deki Oda sistemi, gümrük kapıları modernizasyonu ve organize sanayi bölgeleri konusundaki deneyimlerimizi aktarmıştık.  Pandemi sonrası, bu yöndeki temasların yoğunlaşacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj’a teşekkür ederek, “Sayın Bakanlar; bu iş forumuna iştirak etmeniz Türkiye’den ve Arnavutluk’tan iş forumumuza katılan iş insanlarını onurlandırmış ve cesaretlendirmiştir” dedi. 

-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Türkiye'ye 6-7 Ocak'ta gerçekleştirdiği resmi ziyaretten sonra iki ülke arasında İş ve Yatırım Forumunun düzenleniyor olmasını oldukça önemli gördüğünü ifade etti. Pekcan, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortalık seviyesine çıkarılmasına yönelik bildirinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rama arasında imzalandığını hatırlattı.

Türkiye ekonomisinin 2020'nin ortalarından itibaren özellikle de son çeyrekte önemli normalleşme emareleri sergilediğine değinen Pekcan, 51,2 milyar dolarlık ihracatla son çeyrekte bugüne kadarki en yüksek çeyrek dönem ihracat rakamının elde edildiğini, 2021 Ocak ayı itibarıyla kapasite kullanım oranının da 75,6 seviyesine yükseldiğini söyledi.

Doğrudan yatırımlar açısından 2020'nin ocak-kasım döneminde salgına rağmen 6,1 milyar dolar giriş olmasının oldukça önemini vurgulayan Pekcan, İmalat Sektörü (PMI) Endeksi'nin, geçen ay yeniden yükselerek 50 seviyesinin üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye ile Arnavutluk arasında ticaret hacminin yıllar içerisinde giderek artarak "yarım milyar dolar" seviyesine geldiğini anlatan Pekcan, ticari ilişkilerin gelişimi bakımından 2008'den bu yana yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) önemli olduğunu söyledi. 

Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile muadili Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği arasında geçen yıl kurulan forumun ilişkilere önemli bir ivme kazandıracağına inandığına değinerek, bu anlamda Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi'ne önemli sorumluluk düştüğünü söyledi. 

Devlet başkanlarının vizyonları ve destekleri sayesinde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin çok daha ileri seviyelere taşınacağına inandığını dile getiren Pekcan, forumun gerçekleşmesine katkı sunan Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj, Arnavutluk hükümeti, büyükelçiler, TOBB ve Arnavutluk Odalar Birliğine teşekkür etti.

-Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Denaj

Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj ise Türkiye'nin 2019'daki depremden sonra Arnavutluk'a destek veren ilk ülkelerden olduğunu ve Fier şehrinde bir hastane yaptığını belirterek, "Türkiye Arnavutluk'un bölgede ve daha geniş bir coğrafyada en önemli stratejik ortaklarından biridir." dedi.

Türkiye ile Arnavutluk ilişkilerine değinen Denaj, "Türkiye dost bir ülke olduğunu göstermiştir. En zor anlarda bizim yanımızda bulunan bir ülkedir. Kasım 2019'daki depremin ilk anlarından itibaren arama kurtarma ekipleri göndermiştir. Bununla da kalmayıp desteğini her alanda gösterdi. Türkiye'nin desteğiyle yapılan Fier Bölgesel Hastanesi kısa süre içinde tamamlanacak." ifadelerini kullandı. 

Denaj, Türkiye'nin Arnavutluk'a verdiği destek için teşekkür ederek, "Türkiye Arnavutluk'un bölgede ve daha geniş bir coğrafyada en önemli stratejik ortaklarından biridir. Biraz önce söylediklerim de bunu teyit eder." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zorlu geçen 2020 yılında da ikili ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Denaj, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Türkiye ziyaretini hatırlatarak, "Hükümetlerimiz ve kurumlarımız arasında mutabık kalınan konuları hayata geçirmek için imzalanan bildiriler iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir başlık açma imkanı sağlamaktadır." diye konuştu.

Denaj, iki ülke yatırımcılarının iş birliği ve yatırım çalışmalarına da değinerek, "Türk yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmaktayız. Bu konuya iki hükümetin de ilgili kurumlarının katkıları var. Turizm ve altyapı gibi birçok alanda işbirliği artmaktadır. Aynı zamanda dijitalleşme çağında çok önemli olan inovasyon gibi birçok alanda iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Toplantının Arnavutluk'ta ticareti ve ticaret odalarını geliştirmek için önemli olduğunu vurgulayan Denaj, "Deneyimlerin paylaşılması bizim ve ilişkilerimizin gelişmesi için çok önemli. En iyi deneyimleri uygulamak için çalışmalarımız bulunuyor." dedi.

-Diğer konuşmacılar

Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Ines Mucostepa da ikili ticari ilişkilerin 2020 yılında yüzde 8.2 olduğunu, Arnavutluk’ta toplam 594 Türk şirketinin kayıtlı ve faal olduğunu söyledi.

Mucostepa, Türk şirketlerini, turizmden başlayarak, ulaştırma, alt yapı ve tarım, enerji gibi stratejik sektörlere doğrudan yatırım yapmaya davet etti. İki ülke arasındaki ekonomik gelişmeyi teşvik ettiklerini belirten Mucostepa, işbirliğini iyileştirmek için projeler yaptıklarını söyledi. 

Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ise bu etkinliğin uzun zamandır üzerinde çalıştıkları iki ülke siyaset ve iş dünyaları ile ekonomi uzmanlarını bir araya getiren ilk etkinlik olduğunu söyledi. Yörük, konferansın temel amacının iki ülke iş dünyalarına yeni fırsat pencereleri açmak ve somut bir perspektif sunmak olduğunu belirtti.

Büyükelçi Yörük, dünya ekonomilerinin çok zor bir dönemden geçtiği bu süreçte, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin verimli dönemini yaşadığını vurguladı.

Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo da bu konferansın organize edilmesinin iki ülke için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye ve Arnavutluk’un ticaret ve ekonomik alanlarda çok büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Robo, Arnavutluk’ta bulunan Türk yatırımlarının çok önemli olduğunu, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması için daha fazla imkan yaratılacağını belirtti.  










Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA