24.06.2021 / Ankara
Türkiye-Tataristan İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerini belirterek, “İkili ekonomik ve ticari ilişkiler, Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin itici gücünü oluşturmalıdır. Rusya, Türkiye’nin en önemli dış ticari ortaklarından biridir. İş insanlarımız uzun süredir Rusya Federasyonunda aktiftir. Ayrıca başarılı ortaklıklar da tesis ettiler. Bunun sonucu olarak, tüm dünyayı sarsan Kovid 19 pandemisine rağmen, 2020 yılında Rusya ile ticaret hacmimiz 22 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Asıl hedeflerinin iki ülkenin ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ticaret, enerji, müteahhitlik, yatırım ve turizm alanlarında işbirliğinin, bu hedefe ulaşmada yardımcı olacağını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, kovid salgının getirdiği kısıtlamalar öncesinde Türkiye’nin, Rusya vatandaşlarının en çok tercih ettiği tatil destinasyonu olduğunu, bu hafta uçuşların başlamasıyla birlikte, Rusya’dan birçok misafiri ağırlamaya devam edeceklerini ifade etti.
-“Tataristan ile olan ikili ilişkiler, güçlü tarihi ve iktisadi geçmişe dayanıyor”
Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin genişlemesinin, Tataristan’la ilişkilerin gelişmesine de büyük katkı sağladığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun ekonomik açıdan en gelişmiş, en zengin ve refah seviyesi en yüksek bölgelerinden biri. Kazan şehri, zenginlik, kültür ve bilimi bünyesinde barındıran, çok müstesna bir şehir. Kazan Üniversitesi, 200 seneyi aşan, köklü bir geçmişe sahip, Rusya’nın en eski 3 üniversitesinden biri. Tolstoy ve Lenin gibi, pek çok ünlü isim, buranın mezunu ya da burada okumuş. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve gelişmesinde, Tataristan kökenli pek çok önemli isim bulunur; Yusuf Akçura, Sadri Maksudi, İsmail Gaspıralı gibi. Ayrıca Türkiye’nin en önemli tarihçileri de tatar kökenlidir; İlber Ortaylı ve Kemal Karpat gibi.Ünlü Tatar Şair Gabdulla Tukay, Türkiye’de çok tanınır ve sevilir. Onun anısına hem İstanbul hem de Ankara’da şehir merkezinde heykeli ve isminin verildiği bir cadde ve park vardır. Hatta İstanbul’dakinin açılışında, 2012’de, Sayın Cumhurbaşkanı bulunarak, bizleri onurlandırmıştır” şeklinde konuştu.
Kazan ve İstanbul’un, kardeş şehirler ilan edildiğini anımsatan TOBB Başkanı, Tataristan ile olan ikili ilişkilerin, güçlü tarihi ve iktisadi geçmişe dayandığını söyledi.
Tataristan’la, daha fazla ticaret ve işbirliği yapmak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tataristan, firmalarımız için önemli yatırım merkezidir. Moskova’dan sonra Tataristan Cumhuriyeti Rusya’da Türk firmalarının en fazla yatırım ve ticaret yaptığı bölgedir. Toplam Türk yatırımları 2,5 milyar dolar civarındadır. Tataristan’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler arasında, Türk firmaları ilk sırada yer alıyor. Bu, bize gurur ve mutluluk veriyor” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlik firmaları tarafından 2021 yılı Mayıs sonu itibarıyla Rusya’da toplam 84 milyar dolar tutarında, 2085 projeyi başarıyla gerçekleştirildiğini, bu projelerden 2,5 milyar dolarının Tataristan’da olduğunu belirterek, “Büyük inşaat projelerinde firmalarımız hali hazırda faaliyetlerine devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de yerel ortaklarla yeni projeleri gerçekleştirmeye talibiz. Başka bir deyişle, biz ticaret ve yatırım hacmini daha da artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
-“Türkiye ile Tataristan arasında her alanda ticaret ve yatırım yapma imkânı var”
Türkiye’nin, Avrupa’nın en büyük ticari araç, beyaz eşya, tekstil ve tarımsal ürün üreticisi olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Kovid pandemisine rağmen Türkiye ekonomisi geçen yıl % 1,8, bu sene ilk çeyrekte % 7 büyümüştür. İhracatımız bu yıl ilk 5 ayda yüzde 38 artışla 85 Milyar dolara yükselmiştir. En büyük ihracatçı sektörümüz otomotivdir. 2020 yılında 25 milyar dolar otomotiv ihracatı yapılmıştır. Türkiye’de üretilen otomobillerin yüzde 80’i, beyaz eşyanın yüzde 70’i Avrupa’ya ihraç edilmektedir. Yurtdışı müteahhitlikte, dünyanın ilk 250 şirketinden 44’ü Türkiye kökenlidir. Turizm’de dünyanın ilk 10 destinasyonu içindeyiz. Sağlık turizminde de hızla büyüyoruz. 2020 yılında 1 milyon 300 bin yabancı hasta, sağlık hizmeti almak için Türkiye'yi tercih etti. Rehabilitasyon ve termal sağlık turizmi, büyük gelişme potansiyeline sahiptir. Daha fazla Rusya vatandaşının bu imkânlardan faydalanmasını umuyoruz”.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Tataristan arasında her alanda ticaret ve yatırım yapma imkânı olduğunu belirterek, “Özellikle enerji, petrokimya ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren büyük şirketlerin, Türkiye’deki yatırım imkânlarından faydalanabileceğini düşünüyoruz. Helal pazarına verdiğiniz önemin de farkındayız. Bu bağlamda, helal gıda alanında ortak projeler gerçekleştirebiliriz. Diğer muhtemel işbirliği alanımız ise elektronik ticaret. Rusya dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerinden biridir. Türkiye ise e-ihracat konusunda deneyimli ve güvenilir bir ortaktır. Türk markalarımızı Rusya pazarına e-ticaret yoluyla ulaştırmamız ikili ticaretimizi olumlu etkileyecektir. Kısacası biz, her alanda sizlerle birlikte işbirliği yapmaya hazırız”.
-Cumhurbaşkanı Minnihanov
Türkiye Tataristan ikili ekonomik ilişkilerini değerlendiren Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov da “Bugün Tataristan ve Türkiye iş birliği sözleşmesi faaliyette ve Kazan’da Türkiye Cumhuriyeti başkonsolosluğu başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Kazan’ın Türkiye’deki şehirlerle İstanbul, Ankara, Antalya ve Eskişehir ile kardeş şehir ilişkileri bulunuyor. Tataristan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli ekonomik partnerlerinden birisidir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Albert Karimov, Tataristan Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları Sunumu yaptı.
Toplantının sonunda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’un şahitliğinde, Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş. arasında yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi alanındaki iş birliğine dair anlaşma ve gizlilik sözleşmesi imzalandı.