TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ardahan Üniversitesi’nden Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora


09.11.2021 / Ardahan



Ardahan Üniversitesi senato kararıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktara takdim edildi. Törende bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, layık görüldüğü unvan için teşekkür ederken, öğrencilere girişimci olmaları tavsiyesinde bulundu.​
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber tarafından fahri doktoranın takdiminin ardından öğrencilere liderlik ve girişimcilik dersi verdi. 

Öğrencilere, girişimciliğin önemini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Zengin olmanın tek ilacı var. Zengin olmak istiyorsanız girişimci olacaksın. Başka yolu yok. Zengin olmanın yolu girişimcilikten geçiyor” dedi.

İnternetin gençler için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 7 milyar insan ve 20 trilyonluk pazarın Ardahan’daki gencin ayakları altında olduğunu, girişimciliğin bu kadar kolaylaştığını söyledi.

Girişimci olmayan ülkeler ile girişimci olan ülkelerin durumlarını karşılaştıran Hisarcıklıoğlu, 2. Dünya Savaşı’nda yerle bir olan Almanya ve Japonya’nın şu anda dünya ekonomisinin 3. ve 4. büyük ekonomisi haline geldiğini, bunu da girişimcileri sayesinde başardıklarını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, dünyanın 2 süper gücünden biri olan Sovyetler Birliği’nin 1990’da bir kurşun atılmadan yıkıldığını, sebebinin hiç girişimci olmaması olduğuna dikkat çekerek, “Girişimciliğin olduğu yerde kalite olur. Girişimciliğin olduğu yerde kalite olur. Rekabet ucuzluğu getirir. Aynı zamanda kaliteyi getirir. Rekabet olmadığı zaman ülke de güçlü olmuyor. Dünyanın en zengin ülkelerine bakıyorum, en çok girişimci 20 ülkesi dünyanın en zengin 20 ülkesi. Hem ülke zenginliği hem şahsi zenginlik için girişimci olmak durumundayız” şeklinde konuştu.

Girişimciliğin önce hayal ile başladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Her iyi fikir hayal ederek başlar. En özgür olduğumuz alan. Hayal kurmaktan sakın korkmayın. Einstein der ki; mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayalgücü ise her yere götürür. Onun için hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Ünlü boksör Muhammed Ali ‘Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur’ diyor. Edison’un ampülü hayal etmediği bir dünyayı düşünün. Peki hayal kurduk. Hayalperest dememeleri için bir şey yapmamız lazım. Hayalleri hedefe çevirmek lazım. Hayal kuracağız. Hayallerimizin içinde hedeflere odaklanacağız. Çok güzel bir söz var; Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez” dedi.  

Sonrasında çok çalışmak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Bir şeylerden fedakarlık edilmesi lazım. Konfor alanınızdan çıkamazsanız başarılı olamazsınız. Hedefe ulaşmak için çok çalışmak gerekiyor.  Bir Türk Atasözü  der ki; Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir. Ronaldo-Sergen. Sergen futbol becerisi, kapasitesi, kabiliyeti açısından 10 tane Ronaldo yapar. Ama Sergen çalışmazdı. Sergen bugün antrenör, Ronaldo 36 yaşında dünyanın bir numaralı futbolcusu. Bu performansını nasıl koruyorsun diyorlar. Çalışarak diyor. Takımın antrenmanı bittikten sonra kendisi antrenmana devam ediyor. Allah’ta ben çalışana veririm diyor zaten”.  

Daha sonrasında icat çıkarmalıyız diyen Hisarcıklıoğlu, “Devir icat çıkarma devri. İcat çıkaramazsan kaybediyorsun. Farklıyı yapmayı düşüneceksin” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Girişimci olmak için bir garaj bir de bilgisayar lazım. Sermaye bu. Bütün mesele hayal, hedef, çalışma ve icat çıkarmak. Müthiş fırsat var. Eski köye yeni adet getirin. Bunların yanında iyi bir takım kurun. Kuş alayıyla uçar. Kendinizden akıllı insanlarla çalışın. Farklı düşünen insanlarla çalışmayı tercih edin. Kayseriliyim, ama akla verdiğim paraya hiç üzülmedim. Her yerde kendimden akıllı insanları çalıştırdım” şeklinde konuştu.  

Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın önemine dikkat çekerek, gençlere “Yaptığınız işi markalaştırın” tavsiyesinde bulundu. Girişimciliğin olmazsa olmazlarından bir tanesinin de cesaret olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “kaybetmekten korkmayacaksınız. Kaybetmekten korkan, girişimci olamaz. Kendinize olan güveninizden ve hayalleriniz den asla vazgeçmeyin. Unutmayın, her deneme başarılı olmayabilir. Ama sadece deneyenler, başarıya ulaşır. Başarı için herkesin kendi anayasası olsun” dedi. 

Öğrencilere “Her zaman umudunuzu koruyun” diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Zira bu ülkenin potansiyeli çok büyük. Hatırlayın; 100 yılda nereden nereye geldik. Bir ülke düşünün. Yiyecek ekmeği yok. Savaştan harap çıkmış. Sanayi devrimini ıskalamış. Sermayesi, üretecek makinası, eğitimli iş gücü yok. Toprağı işleyecek traktörü yok, dil bilen insanı yok. Ama neyi var. Müthiş bir azmi var. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. İşte Biz, bir araya geldiğimiz her zaman kazanırız. Ama bölününce, hepimiz kaybediyoruz. Kimseyi ötekileştiremeyin. Benim fikrimden değil diye, dışlarsak biz kaybederiz”. 

Vali Hüseyin Öner ise gelişmiş ve kalkınmış ülkelerin temel özelliklerine bakıldığında, bunların her alanda bilgi ve teknolojiye sahip ülkeler olduklarını anlattı. Ardahan Üniversitesinin de bu alanda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Öner, "Biz de bu gerçek ve anlayışla hareket ediyoruz. Ardahan Üniversitesi, gelişimi sürdüren ve kendini gelişmede ispat etmeye çalışan bir üniversitedir. Öğrencilerimiz burada hem bilgiyi elde edecek hem bu elde ettiği bilgiyi insanlığın huzuru ve refahı için kullanacak." dedi.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Biber de Ardahan Üniversitesinin yakında 14 yaşına gireceğini hatırlatarak, "Üniversitenin başındaki yıllar, gelecekte başarısını doğrudan belirleyici olacak. Bölgenin gelişimi için doğru işler yapmanın gayreti ve kararlılığı içindeyiz. Ardahan, havası, suyu ve toprağı ile Türkiye'nin en temiz illerinden biridir. Ardahan bu avantajlarıyla önümüzdeki yıllarda yaşanabilir illerden biri olacak." şeklinde konuştu.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA