TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dünyanın yeni zenginleri çağı yakalayan ve icat çıkaranlar


01.11.2023 / Antalya



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu 100. Yıl G 3 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada e-ticaret üzerinden dünyanın her yerine mal satmanın mümkün olduğuna işaret ederek, “Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'nin e-ticaret hacmi, önceki yıla göre yüzde 110 arttı. 653 milyar lira ticaret hacmi gerçekleşti. Buradaki fırsatı görüp, değerlendirenler için müthiş fırsatlar ortaya çıktı. Bu konu sadece yurtiçiyle de sınırlı değil. E-ihracat hacmi de 2 milyar doları aştı. Ama bu alanda kat edeceğimiz daha büyük mesafeler var” dedi. Hisarcıklıoğlu dünyanın yeni zenginlerinin çağı yakalamayı başaran ve icat çıkaran girişimciler olduğunu söyledi.​

100. Yıl G 3 Zirvesi; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, Gen Tr Başkanı Nevzat Aydın ve G 3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz’ın da katılımıyla Antalya’da yapıldı.

 

Zirvede bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yıllardır hep şuna dikkat çektim, vurguladım. Dijital devrimle karşı karşıyayız. Artık internetle, pek çok ülkeye mal satmak mümkün. E-ticaret üzerinden, dünyanın her köşesine ulaşabilirsiniz. Milyarlarca potansiyel müşteri, trilyon dolarlık pazarlar, hepsi elinizin altında. Ancak daha yapılacak işler var. KOBİ'lerimizin ancak yüzde 25'i e-ticarete dahil oluyor ve sadece yüzde 4'ü e-ihracat yapabiliyor” dedi.

 

Öte yandan, ihracat denildiğinde, akıllara sadece tekstil, gıda veya eşya satmanın da gelmemesini isteyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’den doğan, yenilikçi iş modelleri de, dünyada da tutuyor. Mesela pek çoğunuz, internet üzerinden dağıtım yapan firmalardan bir şeyler almışsınızdır. Esasında bu işin aslı, eskiden bizim bakkalların ‘çocukla siparişi gönderme’ modeliydi. İşte Türk girişimcileri, bu bizim eski iş modeli icadımızı modernleştirdi ve günümüze taşıdı. Dijital uygulamayla ve kendi depolarından motorlu kuryelerle dağıtım yaparak, büyüttü. Aynı işi Avrupa ve Amerika’ya da yaydılar. Yine bakın, eskiden en işlek caddede mağaza, market sahibi olmak önemliydi. Şimdi, dünyanın en değerli arazisi nerede?, cep telefonlarımızın ekranlarında. Önemli olan bu değerli arazide yer kapabilmektir. Yani cep telefonu ekranında yer alabilmektir” diye konuştu.

 

-Petrol ve doğalgaz ile zenginlik gelmez

 

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Petrol ve doğalgaz ile ülkelere kalıcı zenginlik gelmiyor. Günümüzde ülkelerin konumu, girişimcilik kapasitesine bağlı. İsviçre ve Güney Kore’de doğal kaynak yok, ama doğal kaynak zengini Rusya’dan daha ilerdeler. Almanya ve Japonya dünya savaşında tamamen yıkılmış ve harap olmuş şekilde çıkmıştı. Ama bir nesil içinde dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında girdiler. Çünkü girişimci bir orta sınıfları vardı. Günümüzde de, çağı yakalayan, başımıza icat çıkaranlar, dünyanın yeni zenginleri. Yeni fikir bulan ve teknolojiyi kullanan uçuyor. Eskiden dünyanın en büyük şirketleri, enerjiden, bankalardan, sanayiden çıkardı. Şimdinin büyükleriyse teknolojiden çıkıyor. 5-10-20 yıllık yeni girişimler, geçmişin devlerini geride bırakıyor. Eski zenginlerin yerine, genç girişimciler ve şirketleri alıyor. Tüm bunlar bize şunu söylüyor: Bir bilgisayar, iyi bir fikir ve azimle, kendi işimizi kurmak mümkün. Bakın, şimdi aklınıza şu gelebilir. Bunlar başka ülkede olur, ama bizde olmaz. Geçen sene, 340 civarında Türk start-up girişimine, yurtdışından 1.7 milyar dolar para geldi, yatırım yapıldı. Özellikle Oyun ve Fintech uygulamaları, rekor seviyede yatımcı çekti. Bunların çoğunu da, üniversite öğrencisi veya okulu yeni bitirmiş genç girişimci kardeşlerimiz kurdu. Rakam büyük geliyor ama aslında okyanusta sadece bir damla. Dünya genelinde bu tür girişimlere gelen para yılda 450 milyar dolar seviyesinde. Bizse bu pastadan ancak binde 4 pay almışız. Demek burada da almamız gereken daha çok mesafe var.  Dünyada artık para bol, ama fikir kıt. Şimdi bunlar için, kodlama bilmek filan lazım diye düşünenler olabilir, hayır gerekmiyor. Yani demem o ki, fırsatlar çok. Bu devirde asıl sermaye para değildir, iyi fikir ve azimdir. Ama bunun için de; eski köye yeni adet getir diye hareket lazım. Hocalarımızın da gençleri, başımıza icat çıkar diye yetiştirmesi lazım. Çünkü daha zengin bir ülke olmanın, daha çok girişimcimiz olmasıyla mümkün olacağına inanıyoruz.”

 

-Girişimcilikte dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olma hedefi

 

Daha fazla girişimci çıkarabilmek için TOBB bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler Kurulunu oluşturduklarından söz eden Hisarcıklıoğlu, bu kurullarla birlikte, sadece geçen sene 81 İl’de 1.200’den fazla faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

2000 yılında Türkiye'nin toplam Ar-Ge harcamaları ancak 1,2 milyar dolar düzeyindeyken, bugün Türkiye’nin, yılda yaklaşık 11,5 milyar doları Ar-Ge'ye ayırdığını belirten TOBB Başkanı, “Teknoloji geliştirme bölgelerimizin sayısı 2001 yılında sadece 2'ydi. Bugün Türkiye'de 101 teknopark var. O vakitler Türkiye'nin henüz unicorn'u, yani değeri 1 milyar doları geçen start up girişimi yoktu. Bugün Türkiye'nin 7 teknoloji tabanlı girişimi, unicorn olmayı başardı. 2025’de bu sayını 10’a çıkması hedefleniyor. 2030 yılına gelindiğinde Türkiye'den 100 bin teknogirişimin kurulmuş olması öngörülüyor. Girişimcilikte dünyanın en önemli 20 merkezinden biri haline gelmemiz bekleniyor” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu sözlerini başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken özelliklere değinerek tamamladı. Hisarcıklıoğlu, girişimcilikte hayal kurmanın, hedef kurmanın, çok çalışmanın, iyi bir takım kurarak ortaklık etmenin ve cesur davranarak başarısızlıktan korkmamanın en önemli şartlar olduğuna vurgu yaptı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA