02.11.2023 / Antalya
2-5 Kasım 2023 tarihlerinde Antalya Fuar Merkezi’nde düzenlenen YÖREX fuarının açılışı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar’ın da katılımlarıyla gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, “Sahip olduğumuz yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010 yılında yola çıkmıştı YÖREX. Antalya Ticaret Borsamızın başlattığı bu girişimi biz de TOBB olarak destekledik. YÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir. Ülkemizin tüm renklerini bir araya getirmiştir. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, tüm Türkiye burada, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yan yana durmaktadır. Ben öncelikle bu işin mimarını kutlamak istiyorum. Antalya Ticaret Borsası Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu’ndaki çalışma arkadaşım Ali Çandır, YÖREX fikrini ortaya çıkardı ve müthiş bir başarıya imza attı" dedi.
-Coğrafi işaret tescilinde oda ve borsaların payı büyük
Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretlerin bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyor olmasında Oda ve Borsaların ve en başta da kadın girişimcilerimizin büyük payı olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Bu işe sahip çıktılar. Son 11 yılda coğrafi işaretli ürünlerin %40’ını Oda ve Borsalarımız tescil ettirdi. Onlar tarafından tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısı 712 oldu. TOBB olarak Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına alıyoruz. Üreticiler, tescil sahibi olan Oda veya Borsa ile sözleşme yaparak, coğrafi işaretli ürünün üretimine başlıyorlar. Oda ve Borsalarımız da bunu denetliyorlar ve bu piyasanın oluşmasını sağlıyorlar. Böylece coğrafi işaretlerin ticarete daha çok konu olmasını da mümkün kılıyorlar” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Coğrafi işaretin ne faydası var, bir parmesan peyniri 1 milyar 400 milyon avro. (Dünyadaki toplam piyasa değeri). Bizdeki peynir çeşidi dünyanın hiçbir yerinde yok. Hem illerde var hem ilçelerde var. Gelirimiz ne, yurt dışına satışımız ne? Sıfır. Adam bir peynirden 1 milyar 400 milyon avro para kazanacak, biz bu kadar zenginliğin içinde hiç para kazanamayacağız. İşte YÖREX bunu sağlıyor. Bugün coğrafi işaretlerin neredeyse yarısını odalar sağlıyor. Bu coğrafi işaretler zenginlik demek, zenginliği dünyayla paylaşmak demek, onu da paraya çevirmek demek. Bunun ilk adımını attık."
Yöresel ürünlere odaların, borsaların, kalkınma ajansların destek verdiğini, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun öncülük ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, AB'ye teşvik noktasında da kendilerinin destek olduğunu bildirdi.
-YÖREX bir buluşma noktası oldu
YÖREX’i, yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline getirdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, YÖREX’te her yıl coğrafi işaret üreticileri ile ulusal perakendecileri ve e-ticaret portallarının bir araya geldiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Sadece yurtiçi tescille de iş bitmiyor. Yurtdışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek de önemli artık. Şu ana kadar 14 ürünümüz Avrupa’da tescillendi, 49 ürünümüzün de değerlendirme süreci devam ediyor. TOBB Brüksel Ofisimiz ile coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı oluyoruz. Şu önemli hususun hepimiz farkında olmalıyız. Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini, önce biz bilmezsek, dış pazarlara hiç anlatamayız. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın. Bunları araştırın, markalaştırın ve dünyaya satın. E-ticaret ve e-ihracat ile tüm dünyaya bunları gönderin”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu daha sonra beraberindeki oda ve borsa başkanları ile birlikte stantları ziyaret ederek katılımcılarla sohbet etti ve ürünlere ilişkin bilgi aldı.