TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Enerji Meclisi özelleştirmelere ‘hız’ verilmesini istedi


25.05.2012 / 



TOBB Türkiye Enerji Meclisi, sektördeki özelleştirmelerin hızlandırılmasını istedi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ın konuk olduğu TOBB Türkiye Enerji Meclisi Toplantısı’nda sektörün gündemi sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.​ ​

 

Meclis Başkanı Mehmet Ali Neyzi, TOBB çatısı altında yüksek bir katılımla, demokratik bir ortamda kamu kurumları ve derneklerin de katılımıyla bir araya geldiklerini ifade ederek meclis çalışmaları hakkında EPDK Başkanı Hasan Köktaş’a bilgi verdi.

Toplantıda, Sektör Meclisi adına yapılan sunumda; serbest piyasa ve işleyişinde yaşanılan sorunlar üzerinde durulurken, sektördeki kamu ağırlığının azaltılması istendi. İkili anlaşma piyasası yerine, dengeleme güç piyasasının ağırlıklı olduğuna işaret edilirken, çapraz sübvansiyonun sürdüğü belirtildi. Sektörün üretim ile arz/talep projeksiyonun ve sektör raporlarının zamanında yayımlanması istendi. Kamu-özel sektör rekabetinin olmaması ve kamunun piyasada hâkim güce sahip olması nedeniyle piyasada oluşan fiyatların yatırımcıya doğru sinyaller vermediğinin bildirildiği sunumda, piyasada rekabetin istenilen düzeyde gerçekleşmediğinden söz edildi.

Özelleştirmelerin yavaş ilerlediğine işaret eden sektör temsilcileri, özelleştirme dökümanlarının finanse edilebilir standartlarda olmasını, geriye dönük uygulama yapılmamasını ve piyasa fiyatlarının kabullenilerek özelleştirmelerin tamamlanmasını istediler.

-Arz güvenliği riski

Arz güvenliği riskinin sürdüğüne değinen meclis üyeleri, doğalgaza aşırı bağımlılığın sürdüğüne, yeni başvurularda da doğalgazın ağırlığının bulunduğuna ve yenilenebilir kaynaklar ile linyit santrallerinin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Arz güvenliği Yönetmeliği’nin de bir an önce çıkarılması istendi.

Doğal gaz santralleri ile ilgili mevzuat çalışmalarına da vurgu yapan sektör temsilcileri, TETAŞ’ın piyasada etkili bir katılımcı olması gerektiğini, geçiş dönemi sözleşmelerine yer verilmemesi gerektiğini ifade ettiler.

Enerji sektörünün diğer beklentileri arasında; yerli kaynakların kullanımı, rüzgar santrallerinde teşvik mekanizmasının geliştirilmesi,  güneş enerjisi santrali yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması, ölçüm istasyonlarının lisans sahası içine kurulmasının zorunlu olmaktan çıkarılması gibi konular yer aldı.

-EPDK Başkanı Hasan Köktaş

EPDK Başkanı Hasan Köktaş da konuşmasında, risk yönetiminin çok profesyonelce yapılması gerektiğini belirtirken, piyasadaki oyuncu sayısının artmasının önemine işaret etti.
Piyasanın tüm aktörlerinin kendi işlerini azami ölçüde iyi yapmaya çalıştıklarını anlatan Köktaş, EPDK olarak en önemli görevlerinin rekabetçi bir piyasa oluşturmak olduğunu bildirdi.

-Serbest tüketici dönemi

Üretim tarafında tam bir rekabetin oluştuğunu, dağıtım da çalışmaların sürdüğünü söyleyen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 2015 yılından itibaren tüm tüketicilerin serbest tüketici haline geleceğini, yani kendi tedarikçisini kendisinin belirleyeceğini belirtti.
Piyasada henüz çok büyük bir derinlik bulunmadığını ifade eden EPDK Başkanı,  bugün itibariyle bin civarında sektör oyuncusu bulunduğunu kaydetti. Köktaş,  dağıtım şirketlerinin 13’ünün özel sektöre, 8’inin ise kamuya ait olduğu bilgisini de verdi.

Yatırım taahhütlerinin gerçekleşme oranlarına bakıldığında , özelleştirmelerin ne kadar gerekli olduğunun ortaya çıktığını açıklayan Köktaş, “Kısa zamanda tamamının özelleştirilmesine ihtiyaç var” diye konuştu.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye’nin rüzgar  kapasitesini optimum şekilde kullanabilecek mekanizmayı oluşturduklarından söz ederek, güneş enerjisiyle ilgili tüm hukuki alt yapının oluşturulduğunu vurguladı. Köktaş bu alanda artık sözün özel sektöre geçtiğini ifade etti.
Satın alma garantisi dışında her türlü teşviki vererek, yerli kömürü seferber etmek ve enerjiye dönüştürmek gerektiğinin altını çizen Köktaş, “EPDK maliyet bazlı hedeflemeden hiçbir şekilde taviz vermemiştir” dedi.











Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA