TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Karacan: “Müteşebbis ruhumuz petrolden, doğalgazdan daha büyük bir güç”


04.06.2012 / 



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ticaret müşavirlerini işadamlarının yurt dışındaki eli ayağı olarak niteleyerek, “Artık devletimiz iş adamlarımızın yurt dışı faaliyetlerine hem önem, hem de büyük destek veriyor” diye konuştu.​ ​



2. Ticaret Müşavirleri Konferansı, Ekonomi Bakanlığı Kampüsü, Hikmet Esen Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.  Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansa TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, İNTES Başkanı Mehmet Şükrü Koçoğlu, ASKON Başkanı Mustafa Koca ve TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert de katıldı.

Harun Karacan Konferans’ta yaptığı konuşmada, yıllarca yabancı iş adamlarında gördükleri bir tabloya hayran kaldık, hasret kaldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Neydi o tablo? Gelişmiş ülkelerin iş adamları Türkiye'de veya başka ülkelerde iş yaparken büyük bir özgüvenleri oluyordu. Önlerine çıkan sorunları aşma konusunda büyük bir avantajları oluyordu. Çünkü devletlerinin, hükümetlerinin güçlerini hep yanlarında hissediyorlar ve hangi ülkeye giderlerse gitsinler, garip, yalnız kalmıyorlardı. İşte ben bir iş adamı olarak, iş dünyasının temsil mekanizmasındaki bir kardeşiniz olarak, yıllarca bunun eksikliğini hissettim.

Bizde ne yazık ki uzun yıllar boyunca devletimiz uluslararası alanda kendi diplomatik ilişkilerinin dışına çıkamadı. İş dünyamızın yurt dışındaki ikili ilişkilere nasıl katkılar sağlayabileceğini göremedi. Çünkü, ülkemizin itibarının artmasında en önemli unsurlardan birinin de girişimcilerimizin başarısı olduğunu algılayamadık. Ama şimdi sevinerek görüyorum ki, bu anlayış tamamen değişiyor. Artık devletimiz iş adamlarımızın yurt dışı faaliyetlerine hem önem, hem de büyük destek veriyor” diye konuştu.

-Türkiye bölgenin sanayi devi

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, Türkiye’nin son 10 yılda çok büyük mesafe kaydettiğini bildirirken, “ Türkiye artık bölgesinin sanayi devi, ekonomi devi olan bir ülke haline geldi, marka bir ülke haline geldi” dedi.

Batıdaki Avrupa'da derin bir ekonomik kriz yaşandığına işaret eden Karacan, güney bölgesindeki ülkelerin ise siyasi çalkantılarla boğuştuğunu bildirerek “Ama bu ateş çemberinin ortasında Türkiye, özel sektörü ile birlikte tam yüzde 8,5 büyüme oranını yakaladı. Bu sancılı coğrafyaya rağmen dünyanın en hızlı büyüyen 3. ülkesi olduk.
İşte bu sayede, bugün kişi başına mal ve hizmet üretimimiz 10 bin doları geçmiş durumda” ifadesini kullandı.

-Son 1 yılda 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağlandı
 
Avrupa'da 5 milyon kişi işsiz kalırken, Türk özel sektörünün sadece son 1 yılda 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağladığını anlatan Karacan, özel sektörün bir yılda tam 140 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.

Karacan şöyle konuştu: “İhracatımız 135 milyar doları geçti. 200'den fazla ülkeye 20 bin çeşitten fazla mal satıyoruz.  Amerika birleşik devletlerinden sonra 13 otomotiv markasının üretildiği tek ülkeyiz. Bugün kendi uydumuzu tasarlıyor, kendi insansız hava aracımızın deneme uçuşlarını yapıyoruz. Müteahhitlik sektöründe Çin'den sonra dünya deviyiz. Karayolu taşımacılığında ABD'nin ardından dünyanın en büyük filosuna sahibiz.
Turizmde yılda 32 milyon kişiyi ağırlıyoruz. dünyanın en çok tercih edilen 7. destinasyonuyuz. Tarımda hasılası bakımından ise Avrupa'nın en büyük, dünyanın 7. büyük ekonomisiyiz.
Özetle, Allah’a çok şükür bugün her alanda ve her sektörde güçlenen, özgüveni artan bir Türkiye var. Ama bu başarılar bize yetmiyor. artık kalıbımıza sığamıyoruz. İşte bu özgüvenle kendimize daha büyük hedefler koyduk:  Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Bunu mutlaka yapacağız.
Biz bu hedefi koyduk... Bu hedefi yakalama noktasında da iddialıyız. Çünkü müthiş dinamik bir müteşebbis ruhumuz var.  Altını çizerek söylüyorum, bu müteşebbis ruh petrolden, doğalgazdan, madenden daha büyük bir güç.
Emin olun bu ülkenin girişimcisi bizi dünyanın en büyük ihracatçılarından bir yapacak güçtedir. Yeter ki bütün dünyaya mal satan bu müteşebbisleri destekleyelim, onların yanında olalım.” 

Ticaret müşavirlerinin gerek eğitim kalitesi ve donanımları, gerekse karakter ve kendine güven açısından sizler diğer ülkelerdeki meslektaşlarından çok daha ileride olduğunu belirten Harun Karacan, “Şimdi tek yapmamız gereken, aramızdaki iletişimi her gün biraz daha kuvvetlendirmek. İşte o zaman göreceksiniz, bizi kimse durduramayacak. Dünyanın her coğrafyasında Türk mallarını çok daha fazla taşıyabileceğiz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 1,4 milyon üyesi olduğunu hatırlatan Karacan,
üyelerin ihracat yapma kapasitelerini arttırmanın temel görevleri olduğunu vurguladı.
Harun Karacan şöyle konuştu: “TOBB olarak, sizleri ortaklarımız olarak görüyor, ve ticaret müşavirlerimizle sürekli iletişim halinde olmaya gayret ediyor, her organizasyonumuzu işbirliği içinde yapıyoruz. 
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık resmi ziyaretleri basta olmak üzere, tüm yurtdışı ziyaretlerde ticaret müşavirleri ile yakin işbirliği içinde çalışıyoruz.
Bizim de TOBB olarak ülkemizde ihracatın arttırılmasına yönelik olarak kamusal görevimiz var. Bu yönde sizlerle yakın çalışarak üyelerimize hizmet ediyoruz.  
Sizlerden iletilen proje, ihale, işbirliği imkânlarını tüm yerel ağımıza duyuruyoruz.
Bir ülkenin ekonomisi, yatırım imkânları, işbirliği olanakları, sektörlerine ilişkin gerekli bilgileri sizlerden temin ediyoruz, üyelerimize duyuruyoruz.
Ziyaretlerimizde, ülkenin ekonomisiyle ilgili brifingi mutlaka Ticaret Müşavirlerimizden alıyoruz.
Biz asında bir elmanın iki yarısı gibiyiz. Ne kadar işbirliğimizi arttırırsak o kadar Türkiye’nin dış ticaretinin gelişmesine katkı sunarız.”

-TOBB’un projeleri 

 

Dış ticaretin artması için TOBB’un yürüttüğü projelerden de söz eden Karacan, odaların hizmet kapasitesini arttırmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını bildirdi. Karacan, 81 il ve 165 ilçedeki oda ve borsanın çok daha aktif hale geldiğini kaydederken, “Şu anda Sinop’tan, Antalya’ya, Edirne’den, Hakkari’ye, Şırnak’a kadar bütün odalarımızda İngilizce bilen personel var. Ayrıca Odalarımızda altını çizerek söylüyorum, sadece Dış Ekonomik İlişkilerden sorumlu olan personeller istihdam ediliyor. Bu sayede Oda ve Borsalarımız artık uluslararası projeler yaparak, uluslararası kuruluşlardan hibe destek alıyor, şehirlerine uluslararası yatırımcı çekebiliyorlar.Şimdi uluslararası birikim ve tecrübesi artan Odalarımızla, ticaret müşavirlerimiz arasındaki bağı kuvvetlendirerek; ticaret müşavirlerimizin, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancı firmaları doğrudan potansiyeli olan illerle buluşturmasına katkı sağlayabiliriz” diye konuştu.

-59 sektör meclisi TOBB çatısı altında
 
Türkiye'nin en büyük firmalarınin, 59 Sektör Meclisi halinde TOBB çatısı altında örgütlendiğinden bahseden Karacan, “Sektör meclislerimizle ticaret müşavirlerimiz arasındaki bağı kuvvetlendirerek ihracat kapasitemizi arttırabileceğimizi düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan sözlerine şöyle devam etti:
“Öte yandan, yıllarca ihmal ettiğimiz bir gücümüzü de, Ekonomi Bakanlığımız ve DEİK ile birlikte harekete geçirdik.

Dünya Türk İş Adamları Konseyini kurduk. 90 ülkeden 2200 girişimciyi DTİK çatısı altında örgütledik.  Gurbetçilerimizde artık nasıl ülkeme dönerim değil, bulunduğum ülkede nasıl daha güçlü olurum anlayışı var. 

Onları da birer ticaret müşaviri olarak çalıştırıyoruz. Bu yönde eğitim çalışmaları yürütüyoruz. Bu anlamda, sizlerin onlara destek olması ve sürekli iletişim halinde olmanız çok büyük önem arz ediyor.

Komşu coğrafyalarda, Türkçe konuşan ülkelerin iş adamlarını ve iş kadınlarını ülkemize getiriyor ve onlara eğitim veriyoruz. Hem birbirleri ile iş yapmalarını sağlıyor, hem de sektörlere göre Türkiye’deki muhatapları ile buluşturuyoruz.

Dışişleri Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz bu projede bugüne kadar yaklaşık 30 ülkeden, 500 Türkçe konuşan iş adamına eğitim verdik.
Ticaret müşavirlerimizle Türkçe konuşan iş adamlarının irtibatını sağlayarak, bu coğrafyalarda büyük bir insan kaynağını sahiplenmiş olacağız.

Türkiye olarak 2023 yılında milletçe benimsediğimiz büyük bir hedefe koyduk. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz.
Bu hedefe doğru tırmanırken en sağlam dayanağımız her gün artan ihracat kapasitemiz olacak.

Zirveye çıkarken elimizin altında çok büyük bir hazine var. Bütün dünyaya mal satan cesur girişimcilerimiz var.  Şimdi bu hazineyi daha etkili kullanma zamanı.
Sizlerin de ülkemizin geleceği açısından aynı duygu ve heyecanı paylaştığınızı biliyorum.
O yüzden ortaklığımızı güçlendirelim. Ortak hedeflerimize doğru daha hızlı koşalım diyorum.”

-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Türkiye Avrupa Birliği (AB) üyesi olsaydı AB'nin geçen yıl yüzde 1,5 değil, yüzde 1,8 büyüyeceğini belirterek, ''Yani Türkiye AB'ye muhtaç değil, evelallah AB şimdi Türkiye'ye muhtaç. Aynen IMF ve diğerlerinde olduğu gibi'' ifadesini kullandı.

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı Kampüsü, Hikmet Esen Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nın açılışında, geçen yıl birincisini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yaptığı konferansın bugün Ekonomi Bakanlığı olarak yapıldığını söyledi.

Amaçlarının ve görevlerinin Türkiye ekonomisinin gelişmesine katı sağlamak, dünyadaki ticaret pastasından daha fazla pay almak ve iş adamlarını güçlendirmek olduğunu belirten Çağlayan, ''Başta ben olmak üzere her birimiz, dünyadaki iş adamlarımızın gerekirse bir pazarlama elamanı gibi çalışarak, dünyadaki ihracat pastamızı daha fazla büyütmek bizim görevimizdir'' dedi.

Bu çalışmaları Ekonomi Bakanlığı olarak yaparken, Türkiye'nin ekonomik performansın tüm dünyada adeta bir başarı öyküsü haline gelmiş olduğu bir ortamda bu başarıyı 2023 yılına taşımak istediklerini vurgulayan Çağlayan, söz konusu hedeflere değindi.
Bu hedeflerin gerçekleştirileceği konusunda hiçbir kuşkusunun olmadığını dile getiren Çağlayan, 2002 yılında 3 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin aradan geçen bu süre içinde ihracatını 45 kat artırdığını bildirdi.

Bakan Çağlayan, 1980 yılında sadece 97 milyon dolar uluslararası sermayeyi zor çeken Türkiye'nin bugün 100'lerce milyar dolar doğrudan sermaye alabilecek bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.

-''Türkiye artık ihracatla büyüyor''-

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2011 yılındaki rekor büyümesinin ardındaki gerçeğin, ihracatın büyümesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
''Türkiye artık ihracatla büyüyor. İhracat büyüyor, Türkiye büyüyor ve şükürler olsun Türkiye'nin marka değeri büyüyor. Bunu en iyi görenler sizlersiniz. Türkiye, dünya ekonomisinden bu alanda aldığı payı artırmakta kararlı. Türkiye, işadamlarımıza vize uygulayan, TIR'larımıza kota uygulayan, Serbest Ticaret Anlaşmalarında Türkiye'yi ayrımcı bir görüşle ortaya koyan ve AB üyelik müzakerelerinde Türkiye'yi masaya oturtmayan ikiyüzlü AB'nin tüm tutumuna karşı Türkiye, AB konusundaki ısrarını, tam üyelik konusundaki hedeflerini hiç bir şekilde geri adım atmaksızın yoluna devam ediyor.”

-TÜSİAD Başkanı Boyner


 TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ''Türkiye'nin adeta seferberlik ruhu içinde ihracatta odaklandığını görüyor ve iş dünyası olarak bundan büyük memnuniyet duyuyoruz'' dedi.
Boyner, Ekonomi Bakanlığı Kampüsü Hikmet Esen Konferans Salonu'nda düzenlenen 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nın açılışında, Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını önemli oranda çözdüğünü ve enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi başardığını söyledi.
Son 10 yıldaki değişimin diğer bir göstergesinin de Türkiye'nin küresel ekonomideki öneminin artması olduğunu dile getiren Boyner, Türkiye'nin rekabet edebilme gününün küreselleşme ve gelişme için mutlak olmasa da önemli bir yere geldiğini ifade etti.

Ümit Boyner, yapılan bir araştırmaya göre, 2012'de Türkiye ekonomisinin en temel çekicilik faktörünün katılımcıların yüzde 90'ı tarafından ekonominin dinamizmi olarak tanımladığını aktararak, bu faktörü izleyen diğer iki alanın ise yetenekli iş gücü ve rekabetçi maliyet yapısı olduğunu belirtti.

-''Hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz''


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin ihracatının, yılın ilk 5 ayında yüzde 10,5 oranında arttığını, yıl sonu hedefinin ise yaklaşık 150 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bu hedefe emin adımlarla ilerlediklerini belirten Büyükekşi, ihracat hedeflerini, Avrupa'da yaşanan krize rağmen tutturduklarını bildirdi.

-''Yabancı işadamlarına Türkiye'yi anlatın''-

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de dünya ekonomisinin üzerinde ''kara bulutlar'' dolaşırken, Türkiye'de çok pozitif bir tablonun olduğunu söyledi.

TUSKON olarak geçen yıl 500 civarında heyeti Türkiye'de ağırladıklarını ve yine 500 civarında heyeti de yurt dışına götürdüklerini anlatan Meral, ''Sayın bakanımız Zafer Çağlayan'ın bu konuda bize verdiği destekleri çok önemsiyoruz ve teşekkür ediyoruz'' dedi.

-''Koçoğlu: Yatırım programlarını hızlı paylaşın''

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların Türk müttehitlerinin hem gelir hem de istidam oranlarını etkilediğini söyledi.
Libya'dan Türk müteahhitlerinin pay almasının oldukça zor olduğunu dile getiren Koçoğlu, şöyle dedi: ''Daha önce petrol ve doğalgaza gözünü diken batılılar, şimdi müteahhitlik işlerine de talip. Aç kurtların olduğu bu ortamda tok kurt olarak bizim pay almamız oldukça zor.''

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da ticaret müşaviri sayısının artmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, MÜSİAD olarak bu atılım hamlesine yeni temsilcilikler kurarak katkı sağladıklarını ifade etti.
Yeni Teşvik Sistemi ile Girdi Tedarik Sistemi'ni çok önemsediklerini ifade eden Olpak, dünyanın birçok bölgesinde yaşanan krize rağmen Türkiye'nin ihracatını arttırmasında pazarını çeşitlendirmesinin etkili olduğunu kaydetti.

-''İtibarımız arttıkça saygı ile karşılanıyoruz''

TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert de önceki yıllarda Türkiye'nin hedeflerinin olmadığını ama artık herkesin 2023 yılı hedeflerine odaklandığını ifade ederek, yapılan konferansın da Türkiye'nin hedeflerine aynı ortak dille ulaşılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

ASKON Başkanı Mustafa Koca ise ticaret müşavirlerinin bulundukları ülkelerin ekonomik kapasitelerini, ihtiyaçlarını ve iş gücü kapasitelerini çok iyi analiz ederek kendileriyle paylaşmaları gerektiğini söyledi.

-''Bakan Çağlayan, yoklama yaptı''


Konuşmaların ardından Çağlayan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, TİM Başkanı Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Boyner, TUSKON Başkanı Meral, MÜSİAD Başkanı Olpak, , İNTES Başkanı Koçoğlu, TÜMSİAD Başkanı Sert ve ASKON Başkanı Koca'ya plaket verdi.

Bakan Çağlayan, daha sonra ticaret müşavirlerinin adını tek tek okuyarak, salonda olup olmadıklarını kontrol etti. Çağlayan, ismini okuduğu ticaret müşavirlerinin hallerini sorarak, sivil toplum örgütleri temsilcileriyle tanışmalarını sağladı.






















Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA