TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yardımcı: “Kafkasya'nın önemi artıyor”


09.06.2012 / 



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Kafkasya’nın öneminin giderek arttığına işaret ederken, Türkiye’deki gümrük kapılarının modernizasyonunun, Gürcistan ve Azerbaycan’da da yapılabileceğini söyledi.​ ​

 

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK organizasyonunda ilki 15 Şubat 2012'de Tiflis'te gerçekleştirilen Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu'nun ikincisi TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia ve Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ve iş adamlarının katılımıyla Kars'ta yapıldı.


TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı toplantıda yaptığı konuşmada, dünya siyasi ve iktisadi güç haritasının yeniden şekillendiğini belirterek, bu değişimle birlikte Kafkasya’nın önemi gün geçtikçe arttığını bildirdi. Küresel ekonominin ağırlık merkezinin Atlantik’ten Asya-Pasifik’e kaydığını anlatan Yardımcı, “Diğer taraftan, artan dünya nüfusunun yol açtığı enerji ve tarımsal ürünlere yönelik talep bölgemize ciddi avantajlar getiriyor. Ancak, ayrıcalık olarak gördüğümüz bu fırsatları nasıl kullanacağımızı şimdi planlamadığımız takdirde, yarın çok geç olacak. Bu bakımdan, sahip olduğumuz kaynakları ve potansiyeli akılcı projelerle küresel ekonomiye entegre etmeli, kalıcı işbirliği mekanizmaları kurmalıyız” diye konuştu.

-“Türkiye bölgenin en büyük sanayi gücü”

Güçlü siyasi ve ekonomik işbirliklerine sahip, rekabetçi,  küresel ekonomiyle bütünleşmiş, doğal kaynaklarını halkının refah ve mutluluğu için kullanabilen bir Kafkasya’nın ulaşmak istedikleri tablo olduğunu ifade eden Mustafa Yardımcı şöyle konuştu:

“Türkiye, Çin’den İtalya’ya kadar olan geniş coğrafyada serbest piyasa ekonomisine sahip en büyük ekonomi ve bölgesinin en büyük sanayi gücüdür. Türkiye ekonomik performansı, stratejik misyon ve merkez ülke konumu ile dünya siyasetinin ve global ekonominin etkin bir oyuncusudur. Arzumuz bu potansiyelimizden dost ve kardeş ülkelerle işbirlikleri kurarak yararlanmak, coğrafyamızda barışı ve güvenliği tesis etmektir. Ortak geleceğimiz için Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan işbirliğinde müşterek bir refah alanı oluşturabileceğimize inanıyoruz. İş dünyasının çatı örgütü olarak, 1,4 milyon üyemizden aldığımız güçle, ülkelerimiz arasında barış, güvenlik ve refah üçgenin tesis edilmesi için her türlü işbirliğine hazırız.” 

 

-İşbirliğini artıracak ortak projeler

 

Birlikte yapabilecek pek çok proje bulunduğunu kaydeden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, “Ülkelerimiz arasında başlattığımız bu üçlü işbirliği platformunu kalıcı bir mekanizma haline dönüştürerek, odaklanmamız gereken öncelikli alanları belirlemeliyiz. Aramızdaki işbirliği ortamını ancak ortak politikalarla güçlendirebiliriz.  Bir sonraki hedefimiz malların, taşıtların, tüccarların, insanların ülkelerimiz arasında serbestçe dolaşmasını mümkün kılmak olsun. Bu ortamın tesisi için gerekli fiziki altyapıyı oluşturmalıyız. Biz bu konuda Gürcistan ile önemli bir aşama kaydettik. Azeri kardeşlerimizden de aynı yaklaşımı bekliyoruz” dedi.

Tarihi İpek Yolunun Yeniden Canlandırılması Projesi’nin önemi üzerinde de duran Yardımcı, projenin önemli bir işbirliği fırsatı olduğunu vurguladı.
Mustafa Yardımcı şunları söyledi:

Tarihi İpek Yolu’nu geniş tren ağlarıyla, karayolu ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla yeniden canlandırmak ve bölgemizi Asya’nın ve Avrupa’nın ticaret üssü yapmak bizim elimizde. İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması ülkelerimizin küresel ulaştırma koridorları içindeki konumunu güçlendirecektir. Bir diğer muhtemel işbirliği alanı da sınır kapılarının modernizasyonudur. Bölgemizin kara ve demiryollarının cazip hale gelmesi için gümrük geçişlerinin standart ve öngörülebilir hale getirilmesi özel önem arz etmektedir.
Gümrük kapıları modernizasyonu konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak önemli çalışmalara imza attık. Bu alandaki deneyimlerimizi sizlerle paylaşabilir, ülkelerinizin sınır kapılarının modernizasyonunda işbirliği yapabiliriz.  Yeni projelere başlamaya hazırız.

Biz dost ve kardeş ülkeler Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan olarak çok önemli bir işbirliğine imza attık.

Enerji alanında yüzyılın projesi Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı projesini hayata geçirdik.

Bu hatta paralel olarak Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu’nu bir an önce tamamlamalı, gücümüze güç katmalıyız.

Enerjiye ilave olarak,  Kafkasya’nın verimli topraklarını ve tarım potansiyelini modern tarım teknikleri ile küresel ekonomiye kazandırmalıyız.
Ülkelerimiz arasında tarım alanında ortaklıklar kurabiliriz. 

Türkiye turizm alanında hem gelir, hem de turist sayısı olarak ciddi büyüme yaşamış, dünyanın en çok turist çeken 7. ülkesi konumuna yükselmiştir.
Türkiye, bu alanda biriktirmiş olduğu deneyim ile Gürcistan ve Azerbaycan’ın sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerin ticarileştirilmesi konusunda her türlü desteği sağlamaya hazırdır.

 

-Finans, OSB’ler, eğitim, sağlık sektörlerinde işbirliği

 

Finans kurumlarının modernizasyonu, bilişim teknolojisi altyapılarının kurulması, finansal hizmetlerinin daha da güçlendirilmesi hususunda da Türk finans kurumlarının deneyimlerini sizlerle paylaşmak isteriz.

Ayrıca, organize sanayi bölgeleri ve KOBİ’lerin geliştirilmesi noktasındaki tecrübelerimizi Gürcü ve Azeri kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız.
Eğitim ve sağlık sektörleri işbirliğimizi güçlendirecek, halklarımızı yakınlaştıracak diğer sektörlerdir.

Üniversitelerimiz arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapmalıyız. Birliğimiz tarafından kurulan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bu tür değişim projelerini hayata geçirmeye hazırdır.”

 

-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye'nin, Ermenistan'a koymuş olduğu tavrı sonuna kadar sürdüreceğini belirterek, ''Azerbaycan'ın hassasiyeti bizim hassasiyetimiz, sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Ermenistan'ın, Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erinceye kadar Türkiye Ermenistan'la hiçbir diplomatik ilişkiye girmeyecektir'' dedi.

Bakan Çağlayan konuşmasında, üç ülkenin ekonomisinin geliştirilmesi adına başlatılan Forumun ikincisini yapmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Forumun Kars'ta yapılıyor olmasının tesadüf olmadığını dile getiren Çağlayan, Kars'ın, tarihi ipek yolunun en uğrak noktalarından biri olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin sadece üç ülkeyi bağlamakla kalmayıp, kıtaları ve dünyayı birbirine bağlayacağını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Üç ülkenin bir çok ortak noktası var. Dünyanın ciddi bir darboğazdan geçtiği bir ortamda şükürler olsun ki Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, büyümede dünya rekorları kırıyor. Azerbaycan'ın elde ettiği başarılar için başta sayın cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i, Gürcistan için de sayın Saakaşvili'yi tebrik ediyorum. Üç ülkenin toplam milli geliri 850 milyar dolardır. Nüfus toplamları 90 milyondur. Üç ülkenin toplam dış ticaret hacmi 430 milyar dolardır. Türkiye'nin Azerbaycan'la olan dış ticaret hacmi geçen yıl itibariyle 3,5 milyar dolar, Gürcistan'la olan dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolardır. Yani Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan'la olan toplam ticareti 5 milyar dolar, Gürcistan'ın Azerbaycan'la olan ticaret hacmi olan 800-850 milyon doları da eklediğinde üç ülkenin toplam ticaret hacmi 6 milyar dolar. İyi ama yeterli değil. 430 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olan üç kardeş, dost ülke arasındaki ticaret hacmini değil 6 milyar dolar, 16,26,36,46,56,66 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz.''

-''Üç ülkenin de alt yapıya yatırım yapması önemli''-

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia da tüm dünyanın çok önemli ekonomik zorluklardan geçtiğini, ancak üç ülkenin de sergilediği büyük ekonomik performansla tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kobalia, hükümetlerin arasında önemli bir işbirliği olduğunu ifade etti.

Söz konusu projeyi çok önemsediklerini anlatan Kobalia, ''Üç ülkenin de alt yapıya yatırım yapması çok önemli. Çünkü bu alt yapıyı kullanacağımız, güçlü olduğumuz çok güçlü sektörlerimiz var. Bu güçlü yanlarımızı daha da güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

-''Üç ülke arasındaki işbirliği, tüm dünyayı kıskandıracak düzeyde''

 

Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev de bugünkü Forumun Azerbaycan'da çok büyük ilgi gördüğünü bildirdi.
Foruma katılan Azerbaycanlı iş adamlarının işbirliğine hazır olduğunu dile getiren Mustafayev, üç ülke arasında olan işbirliğinin, tüm dünyayı kıskandıracak düzeyde olduğunu ifade etti.

-''Demiryolu projesi Kars'ın can damarıdır"

Kars Valisi Ahmet Kara da Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin Kars'ın can damarı olduğunu söyledi.

Kars'ın gelişmesi için söz konusu projenin büyük önemi olduğunu vurgulayan Kara, projenin, üç ülke arasındaki ticareti de hızla geliştireceğini ifade etti.


Konuşmaların ardından, Türkiye’den 100, Azerbaycan’dan 40 ve Gürcistan’dan 30 firmanın katılımlarıyla yaklaşık 100 ikili iş görüşmesi gerçekleştirilirken, yeni ortaklıklar sağlandı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA