TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kimya sektörü cari açığı düşürmek için harekete geçti


25.08.2012 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, katma değeri yüksek 50 kimyasal ürünün belirlendiğini ifade ederek, cari açığı azaltmak için bu ürünlerin Türkiye'de imal edilmesine ihtiyaç olduğunu anlattı.​ ​

 

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Timur Erk başkanlığında sektörün gündemindeki konuları görüşmek üzere Ankara'da toplandı. Erk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, cari açığın azaltılmasına yönelik bir çalışma başlattıklarını belirterek, ''Başlangıç noktamız üniversite-sanayi işbirliğini sağlayarak, sanayiciyi Ar-Ge çalışmalarına yönlendirmek ve katma değeri yüksek ürünler üretmeye teşvik etmek oldu'' dedi.

Bu kapsamda sanayiciye yardımcı olmak için, Türkiye'de üretilebilecek, katma değeri yüksek kimyasalları içeren 50 maddelik bir liste hazırlandığına işaret eden Erk ''Çalışmanın temelinde Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerini kullandık. Sonrasında çıkarılan listeyi ilgili Bakanlıkların yetkililerine bizzat elden sunduk'' diye konuştu.

Erk çalışmanın, katma değeri yüksek 50 kimyasalın listelenmesi aşamasında tüm tarafların memnun kaldığını, bu listeden üyelerin değerlendirmeleri sonucunda belirlenecek üç kimyasal için fizibilite çalışmasının başlatılacağını aktardı. Belirlenecek 3 kimyasalın fizibilitesini paydaş üniversiteler ya da teknoparklar ortaklığında yapacaklarını belirten Erk, sonuçları Ekonomi Bakanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

-''Teşvikte promosyon dönemi 2014'e kadar uzatılmalı''

Toplantıda söz alan meclis üyeleri, büyük ölçekli ve bölgesel yatırımların desteklenmesi uygulamalarında vergi indirim oranlarının yükseltilmesi, destek unsurların uygulamasında sürelerin uzatılması gibi hususları içeren promosyon dönemine ilişkin taleplerini dile getirdiler.

Üyeler, ilgili avantajlardan yararlanmak için, 31.12.2013 tarihine kadar söz konusu yatırımların yüzde 10 oranında başlamış olması şartının yumuşatılmasını istediler. Söz konusu tarihin yatırım süreci uzayabileceği gerekçesiyle, 1 yıl ertelenmesinin faydalı olacağı hususunda görüş birliğine varıldı.

Toplantıda söz alan Vatan Plastik Genel Koordinatörü Turgut Doyran, plastik sanayinin bölgesel teşvikler kapsamında 6'ncı bölgede yer alması şartıyla imtiyazlardan faydalanabilmesini eleştirdi. Doyran, ''Plastik sanayinin ihracattaki payı ve kimya sanayi içindeki gelişimine bakılırsa kararın yanlışlığı anlaşılır. Bu düzenleme bizde çok büyük hayal kırıklığı yarattı'' dedi.

Meclis Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de kimya sanayinin yüksek katma değerli ürünlerine bakıldığında plastik sanayinin öne çıktığını vurgulayarak, ''Biz ağlamayan bir sektörüz. Oturur işimizi yaparız ama burada bir sorun var. Bu iş mühim. Kimya sektörü olarak taleplerimizi mutlaka iletip, peşine düşmeliyiz'' dedi.

-''Türk ilaç sektörünün teknoloji seviyesi Avrupa ortalamasının üzerinde''

PharmaVision Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ünsal Hekiman ise konuşmasında, Sağlık Bakanlığı'nın AB ülkelerinde yaptığı muhtelif teftişler neticesinde teyit ettiği gibi Türk ilaç sektörünün teknoloji seviyesinin, Avrupa ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekti. Hekiman, ilaç sektörünün imalatta sistem maliyetleri ve uygulanan iskonto artışları nedeniyle yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Son dönemlerde yerli ilaç firmalarının yabancılar tarafından satın alınmasının, bu gelişmelerin kanıtı olduğunu savunan Hekiman, ''Yerli ilaç sanayinin ayakta kalabilmesi için artık bazı önlemlerin alınması mecburidir'' dedi.

Son teşvik kararnamesi ile ilaç sektörünün kısmen de olsa stratejik sektör olarak tanımlanmış olmasını önemli bir adım olarak değerlendiren Hekiman, uygulanan sağlık politikasının sürdürülebilir olması için sektör içinde herhangi bir ayrım yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Ak-Kim Genel Müdürü Mehmet Fatih Tanverdi ise enerji ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle, bugüne kadar yıllık ortalama yüzde 15 büyüme kaydeden Ak-Kim'in bu sene hedeflerinin altında kaldığını belirtti. Tanverdi, tarımsal kimyanın önemine dikkat çekerek, ''GAP bölgesi bir kimya alanı ilan edilmeli, tarımsal organik kimyada çok geride kalıyoruz'' dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA