TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yalçıntaş: “Dünyanın güç ekseni kaydı”


14.12.2012 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, son 10 yılda çok net bir şekilde üretimin de tüketimin de ağırlığının batıdan doğuya doğru kaydığının görüldüğünü belirterek, “Yarınların şekillenmesinde son yaşanılan ekonomik krizin belirleyici olacağını düşünüyorum” dedi.​ ​

Yalçıntaş, Uluslararası İşbirliği Platformu’nun düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nin ikinci gününde yaptığı konuşmada, zirvenin İstanbul'da gerçekleştirilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, dünyanın dört bir yanından daha ileriye nasıl gidileceğini bulmak için bir araya gelindiğini ifade etti.

Dünyanın geçmişte değiştiğinden daha hızlı değiştiğini dile getiren Yalçıntaş, şunları söyledi:
“Dünyanın güç ekseni kaydı. Eskiden dünya gücünün ekseni batı medeniyetindeydi. Üretimin de tüketimin de ağırlığı batı medeniyetindeydi. Son 10 yılda çok net bir şekilde gördük ki üretimin de tüketimin de ağırlığı batıdan doğuya doğru kayıyor. Doğu ülkelerine gittiğimde hızlı gelişimine çok şaşırıyorum. Dünyanın son yıllarda yaşadığı ikinci büyük değişim de son 3-4 yıldır boğuştuğu krizdir. Bu kriz, dünyadaki birçok sistemi sorgular hale getirdi. Ekonomik açıdan başlamasına rağmen, AB’de çok ciddi politik tartışmalara sebep oldu. Yarınların şekillenmesinde son yaşanılan krizin belirleyici olacağını düşünüyorum.”
 
-Liderlik kavramı değişiyor

Yalçıntaş, liderlik kavramının çağdan çağa göre değiştiğini anlatarak, şöyle konuştu:
“Yıllar evvel insanlık liderlik deyince başka şeyler algılıyordu. Lider olunmuyor, lider doğuluyordu. Sonra insanlık değişti ve gelişti. Artık liderlik deyince lider doğulmayacağını biliyoruz. Liderlikle belirsizlik, istikrarsızlık ve güvensizlik hiçbir zaman birbirinden ayrılmaz. Bunlar olduğu zaman insanlar inandıkları liderin arkasından gitmek isterler. Liderin öyle özellikleri olması lazım ki istikrarsız bir ortamda kendisini peşinden gelenleri başarılı bir şekilde götürmesi gerekiyor.

Güvensiz bir ortamda riskler vardır. Bu risklerin ülke insanları tarafından doğru bir şekilde anlaşılması lazım. Bu ise ancak bilgi ve hayal gücüyle gerçekleşir. Hayal gücü insanlığı ileriye götüren önemli bir değerdir. Eğer insanlık olarak hayal edemeseydik, bugün elde ettiğimiz kazanımların hiçbirini elde edemezdik. Başarı için bilgi ve hayal gücünün birlikte çalışması şarttır.”

Bir ülkenin en büyük zenginliğinin iyi yetişmiş genç ve dinamik nüfusu olduğunu belirten Yalçıntaş, “Ülkelerin, çocukları liderlik vasfına bürünürse, tüm dünyanın refahına katkıda bulunurlar” dedi.

Hz. Mevlana'nın “Sen her zaman güzel iş yapan ve güzel söz söyleyen bir kimse ol” sözünü hatırlatan Yalçıntaş, bunun her liderin kulağına küpe olması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA