TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Ormancılığın istikbali özel ormancılığın teşvik edilmesinde yatıyor”


12.01.2013 / 



TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkanı Ahmet Kahraman, TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcıları Sabri Avcı ve Gökhan Yetkin ile TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Üyesi Kenan Saraç, Bloomberg HT kanalında Ali Çağatay moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sektör Meclisleri” programına konuk oldu.​ ​
TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkanı Ahmet Kahraman, orman sektörü olarak 300 binin üzerinde istihdamı ve 17 milyar doların üzerinde bir ekonomik büyüklüğü temsil ettiklerini söyledi.

Kahraman sektörün sorunları ve geleceğine yönelik olarak, Bolu Abant’ta bir arama konferansı düzenlediklerini anlattı.

Katma değer üreten bir sektör olduklarını belirten Kahraman, “Özellikle mobilya sektörümüz daha çok katma değer üreten bir sektörümüzdür. Dolayısıyla ihracatta önümüzdeki 2023 hedeflerin Hükümetimiz önümüze koyduğu hedeflerde biz sektörde mobilya ve orman ürünleri olmak üzere 16 milyar dolar ihracatın altına bir imza attık. İnşallah sektörümüzün önündeki engeller kaldırılırsa önümüz açılırsa biz o rakamı da geçeceğimize inanıyoruz” dedi.

Kahraman, Türkiye’nin yüz ölçümünün yüzde 14’ünün kullanılabilir düzgün orman olduğunu, ıslah edilip geliştirilmesi gereken çok saha bulunduğunu söyledi.

Tüm sektörlerin önünü tıkayan bir anayasa sorunu olduğunu belirten Kahraman, özellikle orman sektörü açısından çok daha sadeleşmesi ve tek bir maddeyle geçiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de özel ormancılığın teşvik edilmesinin önemine değinerek, “İstikbal orada yatıyor. Özel ormancılığımızı teşvik etmemiz lazım. Bu konuda gelecekten ümitliyiz. Kesinlikle orman varlığımızın korunması konusunda devlet hala vatandaşımız eğitilene kadar, bu bilince ulaşana kadar devletin bunu üstlenmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’de ormanların doğal kaynaklı, ekolojik yapıyı destekleyen ormanlar olduğunun altını çizerek, “Bunlarında korunması gerekir. Özellikle plantasyon ormanlarıyla ihtiyaçların giderilip doğal ormanların daha çok korunmasında da fayda var diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

-TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcısı Avcı

TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcısı Sabri Avcı ise, Türkiye’yi orman varlığı bakımından ne zengin ne fakir tam ortada değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Avcı, Amerika, Almanya, Belçika, Hollanda ve İtalya’nın, kendi orman kaynaklarından daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yaparak katma değer üreterek hem ihracatta önde olduklarını hem de makine sanayi ve pazarlama sanayi olarak geliştiklerini ifade etti.

Orman, ormancılık ve toplumun orman üzerindeki algısı noktasında bir eksiklik bulunduğunu belirten Avcı, “Bizim ormancılığımız sadece devlet ormancılığı olarak bakılıyor. Ama baktığımızda Türkiye artık, komşularına göre bulunduğu yerde çok ciddi ihracat yapabilen, özellikle panel sanayinde dünya 10’uncusu. Ama kereste ve keresteye dayalı diğer endüstrilere baktığımızda bu 15 ile 30. sırada. Yani bizim gerçek büyüklüğümüzü göstermiyor. Türkiye’de özellikle çevre açısından bakanlar, ormana sadece ekoloji açısından bakanların ormancılığımızı yavaşlattığını, ormancılığımıza köstek olduğunu burada söylemek istiyorum. Çünkü orman hem ekonomik hem ekolojik üründür. Ama ormana sadece ekonomik olarak bakmak tabi ki yanlış ama sadece ekolojik açıdan bakarsak sadece ormanı korumak gerekir. Ama ekonomik açıdan bakmak gerekirse, ormanı korumak, geliştirmek ve işletmek gerekir. Böyle olunca ormanın bir lokomotifi gerekiyor. Çünkü orman, çok yönlü ürünler veriyor. Orman sadece odun üretmiyor, orman su üretiyor, rekreasyon üretiyor, karbon tutakları yapıyor. Ve ormanın çok yönlü ve toplumun tüm kesimlerine çok farklı, çok değişik şekilde hizmet ediyor. İşte bu nokta da ormanları ekonomik bir varlık ve ekonomi üreten bir sektör olarak baktığımızda ormancılığımızı geliştirmemiz çok mümkün” dedi.

Avcı, ormancılığın üç ilkesi olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Verimlilik, karlılık ve sürdürülebilirlik. Eğer bu sürdürülebilirlik ilkesine dikkat etmezsek buna soy denilen sürdürülebilir orman yönetimi deniyor. Bizim ormanlarımız teknik şekilde, teknik ormancılık yapılarak her yıl bir plan dahilinde kesiliyor. Neresi gençleşecek, neresi üretime girecek, neresi tamamen tıraşlama kesilecek. Özellikle Orman Genel Müdürlüğümüz bu konuda çok iyi. Bütün dünyadaki uygulamaları çok iyi takip ettiği için Türkiye ormanları çok iyi planlı ve gayet yerinde üretim yapılıyor. Orman bazen yakılarak daha faydalı olabilir mi? Evet bu görüşler var. Yani çünkü yandığında tekrar yerine hem oradaki karbon artıyor hem daha iyi türler getirebiliyorsunuz hem daha modern bir ormancılık yapabiliyorsunuz. Yani yeni türleri deneme imkanınız oluyor. Ama bu görüş tabi ki yani burada çok iddialı olarak bu doğrudur diyemem. Ama dünyada bu şekilde savunanlar var”.

-TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcısı Yetkin

TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin de, sektörü oluşturan şeyin ekonomik faaliyetler olduğunu belirterek, “Dünyada her şeyi harekete geçiren dinamizm aslında ekonomi. Yani eğer ekonomik bir değer, bir gelir bir menfaat oluşturabiliyorsanız o zaman birçok dinamik harekete geçiyor. Dolayısıyla ormanların yakılması ben orman mühendisi değilim ama yüreğim dağlar. Neden yansın? Onun yerine bir sürü güzel yerde kullanalım diye düşünürüm” dedi.

Ormancılığın, orman ürünlerini değerlendirmeye bağlı olduğunun altını çizen Yetkin, “Eğer katma değer üretirseniz, ormana yatırım yapabilirsiniz. Ormanı geliştirmeniz için bir maddi kaynağa ihtiyacınız var. Bu kaynağı oluşturmanız için de ekonomik değer oluşturmak zorundasınız. Dolayısıyla ahşap ürünlerin değerlendirilmesi çok önemli bir konu” şeklinde konuştu.

-TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Üyesi Saraç

TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Üyesi Kenan Saraç ise Türkiye ormancılığının başarısının hammaddenin teminine bağlı olduğunu hammadde yeterli olmadığı için şu anda ithalat yapmak zorunda olduklarını söyledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA