TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Mersin TSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi hizmete açıldı


19.03.2018 / Mersin



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, “yargı sisteminin yavaş çalışmasından hepimiz şikâyetçiyiz. Hukuk sistemi, sadece devletin değil, ekonominin de direği. Çünkü hukuk demek, güven demek” dedi.​
Mersin TSO’nun, Mersin’e yeni bir eser daha kazandırdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu tahkim ve arabuluculuk merkezinin kurulmasının önemine değindi.

“Güven olursa, girişimciler önünü görür, daha kolay risk alıp yatırım yapar, üretim yapar, istihdam sağlar” diyen TOBB Başkanı, adil ve etkin bir hukuk sisteminin bu noktada çok önemli olduğunu söyledi.

Türk kültüründe ve inancında, hukukun yerinin ayrı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Mülkün temelinde Adaletin olduğuna inanan bir milletiz. Bireylerin haklarını savunan, “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” ilkesi, bu topraklardan çıktı” dedi.

Hukuk sistemi iyi işlerse, toplumda güven duygusunun artacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:  “Kişilere ve kurumlara ne kadar çok güven duyulursa, ekonomi de o kadar iyi ve adil işler. Dolayısıyla su ve ekmek nasıl bir ihtiyaçsa, hukuk da aynen öyle bir ihtiyaç. Yani hukuk demek, ekmek demek. Ne yazık ki mahkemelerimiz, hâkimlerimiz, her gün artan, büyük bir iş yüküyle karşı karşıya. Yargıdaki en önemli sorun iş yükü. Hem süre uzuyor, hem kalite düşüyor. Bu da vatandaşın adalete erişimini zorlaştırıyor”.

Adalet, zamanında ve doğru tecelli etmeyince, adalet sistemine olan güvenin de azaldığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Avrupa’da bir hâkim yılda ortalama 200 dosyaya bakıyor. Ülkemizdeki bir hâkimeyse, yılda 700-800 dosya geliyor. 1 yılda 250 iş günü olduğunu varsaysak, hâkimlerimizden, sabah 1 dosya, öğlen 1 dosya, akşam da eve gitmeyip 1 dosyaya bakıp, karar vermelerini bekliyoruz. Peki, hakimlere böyle ağır bir yük binince ne oluyor? Mahkemelere her sene 7 milyona yakın dosya geliyor. Bunların ancak 4 milyonu o sene karara bağlanıyor. 3 milyon dosya ertesi seneye kalıyor” şeklinde konuştu.

İş davalarında, mahkemeye gelişiyle karar verilmesi arasında geçen sürenin son 5 senede, 250 günden 450 güne çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, bazı mahkemelerin duruşma tarihlerini 6 ay sonrasına bıraktığını, bu kadar uzun süren yargılamadan da herkesin zarar gördüğünü söyledi.

Uygulamada da sıkıntı yaşandığını belirten TOBB Başkanı, “İş Mahkemelerindeki davaların neredeyse yüzde 99’u, işveren aleyhine sonuçlanıyor. Bu durumda insanın aklına şu soru gelmiyor değil. Bu ülkede işverenlerin, müteşebbislerin hepsi mi haksız, hepsi mi hatalı? Bu mümkün mü? İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir. İşte bu noktada, Arabuluculuk devreye giriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu sisteme geçen en son ülkeler arasında olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Esasında fikri patenti de biz Müslüman Türklere aittir. Arabuluculuğun temelinde, Ahilik kültürümüz bulunur. O dönem iki kişi anlaşamadığında, Ahi Baba’ya giderlerdi ve Ahi Baba onları anlaştırırdı. Sonra biz bunu terk ederken, gelişmiş ekonomiler sahiplendi. Mesela İngiltere'deki uyuşmazlıkların yüzde 98'i, bu şekilde çözülüyor. Dosyaların sadece yüzde 2'si mahkemelere geliyor. En az 1 sene sürecek bir mahkeme hükmü, arabuluculuk sistemiyle 1 günde elde edilebiliyor. İş dünyası olarak, bu tür alternatif çözümlerin ülkemizde de olmasını yıllardır hayal eder ve isterdik. Nihayet bizde de hukuk sistemimize girdi. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk bu yıl itibariyle zorunlu hale getirildi. Bakanımıza, Daire Başkanımıza ve tüm adalet teşkilatımıza, bu öneli reformu hayata geçirdikleri için teşekkür ediyoruz”.

Hisarcıklıoğlu, arabuluculuğu, adalete hızlı erişim olarak gördüklerini belirterek, “İşçi-işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde,  iş adamlarının arasındaki alacak verecek davalarında,  “Arabuluculuk’’ ile süreçler kısalacak. Mahkemelerimizin iş yükleri azalacak. İlk rakamlar da bunları gösteriyor zaten. Ocak 2018’den bu yana 21 bin anlaşmazlık arabuluculuğa gitti ve yüzde 68’i anlaşma ile sonuçlandı. Başarılı anlaşma oranını artırmak için  bu sistemi geliştirip, yaygınlaştırmamız lazım” dedi.




Video Yükleniyor...






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA