TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Gaziantep, bu coğrafyanın rol modeli ve itici gücü oldu”


06.10.2021 / Gaziantep



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2021 Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’ne katıldı.​

Ödül töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2021 yılının Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü olduğunu, 1 asır önce, Gaziantep’in insanlarının, vatan aşkının, millet ve bayrak sevgisinin ne olduğunu, bütün dünyaya gösterdiğinin söyledi.


Hisarcıklıoğlu, milli mücadelenin sancaktarı olan Gaziantep’in, bugün de girişimcileriyle ve sanayicileriyle, sadece Türkiye’nin değil, bütün bölgenin yıldızı haline geldiğini, bu coğrafyanın rol modeli ve itici gücü olduğunu belirtti.

 

Yılda 10 milyar dolar ihracata ulaşmaya çok az kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Yine 10 yıl önce en büyük 1.000 sanayi kuruluşu arasında Gaziantep’ten 35 firma vardı. Şimdi bu sayı da 67’ye yükseldi. Listede en fazla firmaya sahip 4. il haline geldi. Sadece sanayide değil, tarımda marka oldu. Tarım ihracatında ilk 5 şehir içinde yer aldı. Turizmde müthiş atağa kalktı. Hem tarih ve kültür turizminde, hem gastronomi turizminde bir dünya markası haline geldi. UNESCO’nun listelerine girdi. Diğer taraftan teknolojide atılım yaptı. Gaziantep teknopark en hızlı büyüyen Teknoparklar arasında yer aldı. Kısaca Antep, toprağı, insanı ve ekonomisiyle gerçek bir marka şehre dönüştü” dedi.


Artık ülkelerin ve hatta şehirlerin gücünün kaynağının müteşebbisleri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Müteşebbisin güçlüyse, ülken de güçlü olur, şehrin de güçlü olur. O halde, en başta kamu idaremiz, bu camiaya, bu insanlara sahip çıkmalı. Çünkü bu insanlar, Antep’in ve Türkiye’nin gözbebeği, Antep iş dünyasının da gurur timsalleri” şeklinde konuştu.

 

-“Bütün Oda ve Borsa Başkanlarım müthiş bir vizyonla çalışıyor”


Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve yönetimini tebrik eden Hisarcıklıoğlu, yaptıkları çalışmalarla Gaziantep’in, küresel ekonomisinde de söz sahibi bir şehir olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odası’nın başlattığı sanayide dönüşüm hamlesiyle, şehre kazandırdığı model fabrikayla, kurduğu teknoloji geliştirme merkeziyle ve Mesleki Eğitim Merkeziyle, şehre hem nitelikli insan, hem de yüksek teknoloji ve yüksek katma değer kazandırdığını, projeleriyle Gaziantep’i adeta geleceğe taşıdığını anlattı.

 

Gaziantep’teki bütün Oda ve Borsa Başkanlarının müthiş bir vizyonla çalıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Gaziantep Ticaret Odamız; e-ihracat seferberliği başlatıyor. Hayata geçirdiği projelerle ödüller kazanıyor. Dünya Odalar Kongresinde proje yarışmasında birinci seçiliyor. Gaziantep Ticaret Borsamız; bir ilke imza atarak, Antep Fıstığı Lisanslı Depo’yu kuruyor. Antep’in ürünlerine sahip çıkıyor, markalaştırıyor. 14 ürünün coğrafi işaretini alarak, Türkiye’de en çok coğrafi işaret alan ilk 3 Oda-Borsa içine giriyor. Yine özellikle pandemi döneminde Antepli Oda-Borsa Başkanlarım, sizlerin sıkıntılarını ve sorunlarını devamlı takip edip, ilettiler. Çözüm aradılar ve pek çoğunu da çözüme kavuşturdular” dedi.


Hisarcıklıoğlu, kamu ve özel sektörün güçlü olunca, şehrin de marka değerinin arttığını vurguladı.

 

“Marifet iltifata tabidir” diyen TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Başarılı girişimcilerimizi, kurumlarımızı takdir edeceğiz. Onlara moral vereceğiz ki, daha iyisini yapmaları için teşvik edelim. İkincisi, gençlerimize, kadınlarımıza, böyle güzel rol model örnekleri göstereceğiz. Böylece daha fazla müteşebbis yetişmesini sağlayacağız. Zira bizim petrol ve doğalgazımız yok. Bizim servetimiz, toprağın altında değil üstünde. Türkiye’nin zenginleşmesinin kaynağı girişimcilik. O yüzden, çocuklarımızı ve kadınları, girişimci olmaya yönlendirin. Ve daha da önemlisi, bir ve beraber olun. İşte mevzubahis Antep olduğunda, tüm Antep sevdalıları, burada yan yana geliyor. Zaten, el ele verince, kamu-özel birlikte çalışınca, istişare ve ortak akıl hakim olunca, başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim”.

 

- “Bir an evvel kendi emisyon ticaret sistemimizi tasarlayıp, karbon fiyatlamasını başlatmamız gerekiyor”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Paris İklim Anlaşması’nın meclise sunulacağını ve onaylanacağını söylediğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bu, önemli bir dönüşümün başlayacağının işareti. Bu kapsamda ülkemizde bir Yeşil Mutabakat Eylem Planı açıklandı. Somut adımlar, destekler ve teşviklerle, şimdi bunu tahkim etmek lazım. Bu olursa, Dünya Bankası, EBRD gibi uluslararası kuruluşların yeşil fonlarının ülkemize çekilmesi mümkün olacak. Bu konuda acele etmek gerekiyor. Zira mesela otomotivde, AB’deki alıcılar, Türk şirketlerinden bazı taahhütler istemeye başladı. Ayrıca bir an evvel kendi emisyon ticaret sistemimizi (ETS) tasarlayıp, karbon fiyatlamasını başlatmamız gerekiyor. Yoksa 2026’dan itibaren Avrupa Birliği’ne doğrudan para ödeyeceğiz. Bu da şimdilik yılda 770 milyon Euro. Oysa ETS’miz olmuş olsa, kendimiz toplayacağız bu parayı” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Çin’in, anlaşmayı 2016’da onayladığını ve 2020’de iddialı bir karbon emisyonu azaltma planı açıkladığını anlatarak, “3 ay öncede kendi emisyon ticaret sistemini işletmeye ve karbon fiyatlamasına başladı. Geçen haftaysa, ülke dışında kömüre dayalı enerji üretimine ve madencilik faaliyetlerine destek vermeyeceğini açıkladı” ifadelerini kullandı.


TOBB olarak Oda/Borsaları ve tüm sektörleri bu sürece hazırlamaya başladıklarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “İlk günden bu yana farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Oda/Borsalar için çalışma grubu kurduk. Böylece Oda/Borsaların üyelerine rehberlik etmesi için gerekli teknik hazırlıklar yapıyoruz. Firmalar için Sektör Meclisleri bünyesinde sektörel çalışma grubu kurduk. Sektörler bazında senaryolar oluşturuyor, firma ölçeğinde yapılması gerekenleri tasarlıyoruz. Sektörel bilgilendirme toplantılarıyla, 2 binden fazla firmaya “karbon ayak izi”nin nasıl ölçüleceğini anlatıyoruz. Özellikle çimento, demir-çelik-aluminyum-gübre-elektrik sektörlerine yönelik ilgili derneklerle birlikte sera gazı azaltım/iyileştirme planları hazırlıyoruz. AB ile uyumlu bir ETS kurulması yönünde lobi çalışmaları yapıyoruz” dedi.

 

-“Türk sanayisinin dijitalleşmeyi ihmal etme lüksü yok”

 

Dijitalleşmeye de dikkat çeken TOBB Başkanı, “Şimdi size bir soru: dünyadaki en değerli arazi nedir? İşte, artık önemli olan, kendi küçük ama kıymeti büyük bu alanda yer kapabilmektir. Bu nedenle Türk sanayisinin dijitalleşmeyi ihmal etme lüksü yoktur. Zaten pandemiden en az etkilenenlerin başında üretimlerini ve süreçlerini dijitalleştirenler geldi. İşte sanayimizi dijitalleştirmek, onlara bu süreçte rehberlik yapmak ve dijital ürün ve hizmetlerle bir araya getirmek için Akıllı KOBİ Platformunu hayata geçirdik. Dijital dönüşüm sürecinde tüm sanayicilerimizi Akıllı KOBİ’ye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

ABD pazarının gözden kaçırılmamasını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “ABD, 2,5 trilyon dolar ithalatıyla dünyanın en büyük pazarı. Bizi buradan aldığımız pay sadece binde 5. Daha fazla pay almak için Şikago’da TTM kurduk. 20 Ekim’de de Sanayi Odamızda bunun tanıtımı olacak. Takip edip, burayı kullanmanızda büyük fayda var”.


Girdi maliyetlerinde çok ciddi artışlar yaşandığını ve başka problemlerin de mevcut olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, hepsini aşacak iradeye ve imkâna sahip olduklarını, devletten rakipleri ile eşit şartlarda yarışma imkanı vermesini istediklerini söyledi.

 

Gaziantep’in geleceğin kazananları arasında yerini alacağına inandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bizlerde, yine hep birlikte el ele verip, ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceğiz” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA