TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Savunma sanayi ihracata özel ‘kredi sistemi’ istiyor


13.10.2014 / Ankara



Savunma sanayi sektörü, sektörün ihracat gücünü artırabilmek için, uluslararası rakipleriyle aynı şartlara sahip olmalarını sağlayacak bir kredi sistemi kurulmasını istedi. ​

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi toplantısında konuşan Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, ihracat kredi sistemine duydukları ihtiyacı ve KDV iadesi sürecine ilişkin sıkıntıları ilgili makamlara ilettiklerini anlattı.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Ankara’da toplandı. Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, VII. Sektörel Ekonomi Şurası’nda da dile getirdikleri ihracat kredi sistemi ve KDV iadelerine ilişkin sorunların çözümü için mücadele ettiklerini dile getirdi. Küçükseyhan ayrıca Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nu ziyaret ederek, Güney Asya hedef pazarlarından biri olan Hindistan’a ihracat izni verilmesi ve serbest ticaret anlaşması imzalanması yönünde girişimde bulunulduğunu belirtti. Meclis Başkanı Küçükseyhan, Yerli Malı Tanımı ve Sanayi İşbirliği Programı konularında yürüttükleri çalışmalara ilişkin de meclis üyelerine bilgi verdi.

 

-“10 yıllık tedarik planını bilmeliyiz”

 

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de meclis toplantısında yaptığı konuşmasında “Kendi kendimize yetkinliğimiz ve yeterliliğimiz en önemli parametrelerden” derken, sektörün gelişimi için savunma sanayinin diğer sektörlerle beraber yürüyebilmesi, bir ekosistem oluşturulması, sürdürülebilirliği, rekabetçiliği ve teknolojik derinlik gibi konuların önemine değindi. Teknolojik ihtiyaçların milli sanayi eliyle karşılanması yönündeki beklentilere işaret eden Demir, TSK’nın yıllara sari ihtiyaçlarının yer aldığı On Yıllık Temin ve Tedarik Programı’nda (OYTEP) yer alan modernizasyon projeleri hakkında ilgili paydaşların sürekli bilgilendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Demir, “İhtiyaç makamlarının 10 yıllık tedarik planlarını bilmemiz gerekir” dedi.

 

İhtiyaçların akıllı tedarik konseptine uygun olarak önceliklendirilmesi gerektiğini de belirten Müsteşar İsmail Demir “Savunma Sanayi Müsteşarlığını sadece istekleri cevaplayan bir konumdan çıkarmak, daha etkin ve hazırladığı stratejik planı uygulama yetkisiyle donatılmış bir kurum haline getirmek önem arz etmekte” dedi.

 

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir,  “Bu ülke hepimizin, Silahlı Kuvvetler hepimizin, savunma hepimizin, bir ferdimiz diğer ferdimizden daha az vatansever değil”  ifadesini kullanırken, proje yönetim etkinliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Müsteşar Demir şöyle konuştu:  “Ülkenin savunma sanayi planlaması ortak bir akıl tarafından yapılmalı. Sizlerin bulunduğu, bizlerin bulunduğu, Silahlı Kuvvetlerimizin bulunduğu, siyasi mekanizmanın yönetim mekanizmasının içinde yer aldığı, ortak aklın, ortak analizin, bilimsel analizlerin bu konuda ülkeye, savunma sanayine ve tüm sanayimize bir yön vermesi gerekiyor. Ülkenin kaynakları belli bir sinerji oluşturacak şekilde bir araya getirilebilir.”

 

-Katma değer için Ar-Ge

 

Toplantıda söz alan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü ise ileri teknoloji üretim kabiliyetinin arttırılması gerektiğine değindi. Kütükçü, bu kapsamda Konya’da da bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını aktardı. Katma değeri yüksek ileri teknoloji gerektiren ürünlerin üretimi için Ar-Ge faaliyetlerinin önemine de değinen Kütükçü, “Biz de Konya’da Organize Sanayi Bölgemiz içinde bir Ar-Ge merkezi kurduk, şu anda bu merkez bitmek üzere. Mart 2015 gibi de faaliyetine başlayacak. Bu merkez bir teknoloji geliştirme bölgesi olacak. Tüm şirketlerimize burada Ar-Ge merkezi kurma ya da Ar-Ge, inovasyon faaliyetlerini yapma imkanı vereceğiz” dedi. 

 

-Yerli malı tanımı

 

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da yerli malı tanımı konusuna değinerek, bunun 2-3 senedir kamunun üst düzey mercilerinde tartışılan bir konu olduğuna işaret etti. Güldoğan, “Burada amaç kamu alımlarını kaldıraç etkisi olarak kullanıp Türkiye’deki teknoloji alt yapısının nasıl geliştirileceğinin tespit edilmesi” diye konuştu. Güldoğan savunma sanayiinin teknoloji yönetme erki olan bir sektör olduğunu ve bu yönüyle çok önemli bir konumu bulunduğunu dile getirdi.

 

Türkiye’nin kamu alımlarını önceden görüp planlayabilecek Savunma Sanayi İcra Komitesi gibi bir kurula ihtiyacı olduğunu da belirten Güldoğan, Yerli Malı Tebliği’nin bir girizgâh olduğunu, ancak Müsteşarlığın önerdiği gibi Kamu Alımları Üst Kurulu şeklinde bir stratejik kurul oluşturulmasının ve bu kurulun kamu alımlarının 3 -5 senelik planlamasını yapmasının daha etkin bir yaklaşım olacağını vurguladı.

 

Ankara Havacılık ve Uzay Kümelenmesi çalışmaları hakkında da aktarımda bulunan Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan, “Havacılık ve Uzay OSB için 7.3 milyon metrekareye ulaşan alan belirlendi. 1 -2 ay içinde de gerekli duyurular yapılarak ön tahsisler için talepler toplanmaya başlanacak” dedi.

 

Toplantı çerçevesinde SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak da “Sürdürülebilirlik ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Kapsamında Sektörün 2013 Performansı ve Beklentileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA