TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Doğal Gaz Meclisi toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi


31.03.2017 / Ankara



TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı TOBB’da gerçekleştirildi. Toplantıda sektörde enerji verimliliği ve AB’de arz güvenliğine yönelik düzenlemeler ve bu bağlamda Türkiye’ye yansımalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirildi.​

2016-2017 yılı kış dönemine ilişkin değerlendirmede bulunan ve dünyadaki gelişmelere ilişkin bilgi veren Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, Japonya’da yapılan bir araştırma sonucunda yeni enerji kaynağı Enerji Verimliliğinin, birincil enerji kaynaklarına yılda yaklaşık %1,7 oranında katkı sağlayacağının hesaplandığını anlattı.

 

Akbal, enerji verimliliği konusunun Türkiye açısından da büyük önem arz ettiğini ve bu konuyu özel oturumla ele almak istediğini ifade etti.

 

Tüketimin en yüksek olduğu dönemde günlük konut tüketiminin 135 milyon metreküpe ulaştığını belirten Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan da konutlarda verimli tüketimin önemine değindi ve evlerdeki ısının tüketiciler tarafından kış günlerinde bir derece düşürülmesinin günlük toplam tüketimde 10 milyon metreküp tasarruf sağlayacağı bilgisini verdi.

 

Arslan, GAZBİR tarafından hazırlanan "2016 yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektör Raporu"ndan bazı verileri katılımcılar ile paylaştı. Rapora göre 2016 yılı itibariyle 12,4 milyon olan abone sayısı 2020 yılında yüzde 30'luk artışla 16,7 milyona ulaşacak.

 

-Sürdürülebilir bir piyasa nasıl oluşmalı 

 

Toplantıda, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. M. Efe Biresselioğlu tarafından, sürdürülebilirlik ve piyasaya bakış açısının akademik bir çalışma ile ele alındığı anketin sonuçları paylaşıldı.

 

Sürdürülebilir bir doğal gaz piyasasının oluşturulması için ne gibi şartların gerektiği, özel sektörün bunu nasıl değerlendirdiği ve sektör için önem derecesinin ne olduğunun tespit edildiği çalışmada, sektör paydaşlarının beklenti ve hedefleri ortaya konuldu.

 

-Avrupa Birliği enerjide ulusal yaklaşımdan bölgesel yaklaşıma geçiyor 

 

AB Türkiye Delegasyonu Enerji Sektörü Müdürü Hasan Özkoç ise AB Arz Güvenliği Stratejisi ve Yönetmeliği başlıklı sunumunda 2016 yılında Avrupa Birliği Konseyi ve Parlamentosuna sunulan Tedarik Güvenliği Yönetmeliği ile tam işleyen rekabetçi piyasanın ve Avrupa Enerji Birliği’nin kurulmasının amaçlandığını, AB olarak ulusal yaklaşımdan bölgesel yaklaşıma geçilmesi konusunda önemli bir gelişme sağladığını ifade etti.  

 

Özkoç sunumunda, global enerji talep projeksiyonlarına, bölgesel gaz talep gelişimine ve bu bağlamda LNG talep projeksiyonları ile Asya’nın LNG talebine yer vererek Avrupa’nın gaz ithalat projeksiyonları, 2020 ve 2030 yılı enerji hedefleri, 2030 yılı stratejileri ve 2050 yılı yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA