16.12.2011 / Ankara
TOBB, TİSK, TESK, TZOB, Hak-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen, TÜRMOB, TÜRSAB ile Türkiye Noterler Birliğinin aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri başkan ve yöneticilerinden oluşan bir heyet, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yu makamında ziyaret etti.
Ziyarette sivil toplum örgütleri adına konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin anayasa ile kurulmuş olan meslek kuruluşları, sendikaları olarak yeniden görevine seçilen Türk-İş Genel Başkanı Kumlu'ya ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunduklarını ifade etti.
Türk-İş'in sendikalar hareketlerinin en önemli aktörlerinden bir tanesi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Bunda da sayın başkanının geçmişteki başarısını biliyoruz, tekrar genel kurulundaki delegelerin takdirini kazanarak aynı görevine seçilmesinden dolayı da büyük memnuniyet duyuyoruz.
Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin geleceğindeki önemli ana yapısal konularda iş dünyası olarak ve diğer esnaf, ziraat, memur sendikalarımız, diğer işçi sendikalarımız, konfederasyonlarımız olmak üzere bir ve beraber çalışmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede yeni dönemde kendisine başarılar diliyoruz. Sayın başkan 4 yıllığına seçildi, önümüzdeki 4 yıl Türkiye'nin önemli yapısal sorunlarını dile getireceği dönem olacak. Düne göre bugün sivil toplum ve meslek örgütleri olarak daha çok birlikte ve beraberlikte dayanışma içerisinde Türkiye'nin geleceğinin temel taşları olacak günlerde beraber çalışmak memnuniyet vericidir.''
-Türk-İş Genel Başkanı Kumlu
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da, geçmişte söz konusu sivil toplum örgütleriyle biraraya gelinmesinin mümkün olamadığı dönemler yaşandığını hatırlatırken, sivil toplum örgütleri arasındaki diyalogun çok önemli olduğunu vurguladı.
Kumlu, bundan sonraki dönemde bu diyaloga, birlikteliğe daha çok ihtiyaç bulunduğunu da kaydetti.
-1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ziyaret sonrasında bir soru üzerine, Fransız Parlamentosunun gündeminde bulunan ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkârı, bir yıl hapis ile 45 bin avro para cezasına çarptırılır'' hükmünü öngören yasa tasarısını değerlendirdi.
Fransa'da sözde Ermenin soykırımını tanıyan yasanın 2001'de çıktığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu yasa tasarısının ise ''ben senin gibi düşünmüyorum dediğiniz zaman hapse atılma yasası'' olduğunu savundu.
Böyle bir yasa tasarısının Fransız Meclisinde geçmesinin iki ülke ilişkilerini derinden etkileyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Bugün Türkiye Cumhuriyetinde, Ortadoğu'da, Kuzey Afrika ülkelerinde ya da demokrasinin gelişmediği herhangi bir ülkede böyle bir yasa çıksa (bu diktatörlük) diye bütün dünya kınar. Fransa ki özgürlüğün, hürriyetin demokrasinin beşiği olan bir ülkede böyle bir yasa tasarısının gündeme geliyor olması, bizden çok Fransa'nın kendi tarihi için utanç yasası. Senin gibi düşünmediğim zaman hapse gireceğim, böyle bir şey olabilir mi? Yani şimdi diyorsunuz ki 60 milyon Fransız aynı düşünecek eğer düşünmezse içeri atılır. Bu, insanın yaratılışına, tabiatına aykırı bir şey. Bunu bırakın bir Türk olarak, bir insan olarak kabul etmek mümkün değil. Tabii bu yasa tasarısı meclisten geçerse bu Türk-Fransız ilişkilerini derinden, kökten sarsacak bir hadise.
Özellikle Avrupa'nın şu ekonomik krizde en büyük sıkıntıda olan ülkelerinden biri olan Fransa'nın dünya büyüme şampiyonu olan Türkiye ile ekonomik ilişkilerine zarar verebilecek böyle bir girişimde bulunması, kendi ayağına kurşun sıkmasına eşdeğerdir. Türk milleti hassastır, duyguları yüksektir. bunu geçmişte çeşitli ülkeler denediler, cevabını da gördüler.''
-''Fransız iş dünyası ile temasa geçeceğiz''
Kendilerinin bütün dünyayla gerek ekonomik, gerekse siyasi ilişkilerin en iyi seviyede olmasını istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, Türk iş alemi olarak kesinlikle Fransa ile olan ekonomik ilişkilerin zarar görmesini istemediklerini söyledi.
Böyle bir yasa tasarısının geçmesi durumunda, bu işin bir kazananı olmayacağını hem Fransa'nın hem Türkiye'nin kaybedeceğini savunan TOBB Başkanı, bu işten en büyük yarayı da Fransa'nın alacağını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, ''Daha önce biz bunları yaşadık. TOBB olarak 2006'da yapmış olduğumuz gibi iş dünyası kuruluşlarıyla temasa geçerek; Türkiye'de yatırım yapmış 960 Fransız şirketi var; bunların zarar göreceği endişesiyle onları harekete geçirdik'' dedi.
Aynı şekilde TÜSİAD Başkanı ile Fransa Odalar Birliği, Paris Ticaret odası, TÜSİAD'ın Fransız muadili MEDEF ve ICC gibi Fransa iş dünyasının başkanlarını ziyaret ederek, kendilerine bu konuda olaşacak zararları ifade edeceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''geçen sefer aktif olarak devreye girmişlerdi, inşallah önümüzdeki dönemde bu yasa çıkmadan önce onların harekete geçeceği inancı içindeyim'' şeklinde konuştu.