TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Ekonominin en büyük düşmanı siyasi iktidarsızlıktır”


12.10.2012 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano onuruna Çırağan Sarayı’nda yemek verdi. Yemekte konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, “TOBB olarak bölgesel ticaretin artırılması, sınır geçişlerinin hızlı, kolay ve güvenilir hale getirilmesi için önemli bir proje başlattık. Komşularımızla olan sınır kapılarımızın modernizasyonu yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmeyi üstlendik. Bu amaçla Gümrük ve Ticaret İşletmeleri şirketini kurduk” dedi.​ ​

 

Mete, “Bugünlerde Türkiye’de artan terörizm faaliyetlerinden dolayı son derece üzgünüz. Ekonominin en büyük düşmanı siyasi iktidarsızlıktır. Terörizm konusunda Türkiye’nin yaşadıklarına dair gösterdiğiniz hassasiyet için Sayın Bakan size özellikle teşekkür ediyorum. Bu sorunun en kısa zamanda aşacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Halim Mete’nin konuşmasının ardından kameraların karşısına geçen ABD İç Güvenlik Bakanı Napolitano ise, “Kendi gözlerimle burada neler olduğunu görebildim. İnanılmaz bir performans var. Obama’nın Türkiye ile ilişkilerinin taahhüdü için geldim. İki ülke birlikte çalışmalı. İki ülke arasındaki ilişkiler tarihinde güçlü bir tarih var. İki ülke arasında ticaret hızlı büyüyor. Yüzde 34 oranında büyüdü 2011 yılında. Türkiye ABD’nin ilk 25te yer alan ihracat ülkeleri arasına girdi. G-20 arasına giren ülke. Kültürel ve eğitim değişim programları ile geliştiriyoruz ilişkilerimizi. THY’nin ABD şehirlerine direkt uçuşları var, bilim adamları, sanatçılar ve öğrencilerin uçması için. 12 binden fazla öğrenci geldi bize. Türk vatandaşlarına ABD’ye vize kolaylaştırıldı. Gitmeniz gereken yere zamanında gidebilmeniz için. 10 yıl geçerli vize veren ülkeyiz. Geçen yıl 100 binden fazla Türk vize aldı” dedi.

Napolitano, “Siber bir saldırı olabilir ya da bir salgın olabilir. Terör ya da küresel bir saldırı olursa ben de iç güvenlikten sorumluyum. Bu bölgenin sıkıntılarını biliyoruz. İç Güvenlik Bakanlığı’nı anlatmak istiyorum. 11 Eylül saldırılarından sonra kuruldu bakanlığımız. Amacımız ABD’yi teröre karşı korumaktı. Bu misyon daha da büyüdü 10 yılda. Beş altı alana ayırabiliriz; ABD sınırlarını güvenli hale getirmek, kaçak göçleri önlemek, yasaları korumak, sivilleri korumak ve afetlerde vatandaşlara yardım etmek. Dünyada 75 ülkede çalışanlarımız var. Uluslararası ortaklarla çalışıyoruz. Kara para aklama ve insan kaçakçılığını önleme için ABD’ye gelen uçuşların standartlara ulaşmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Hükümetlerle işbirliği halinde çalıştıklarını belirten Napolitano, “Risk bazlı bakmanın bazı avantajları var. Türkiye’ye gelince bu konu daha fazla önem kazanıyor. İstanbul önemli bir ticaret merkezi olurken, ekonomiler de bundan fayda sağlayacak. Bazı çalışmalar gerçekleştirdik. Uluslararası ortaklarımızla çalışıyoruz. Güvenilir birey programı sayesinde düşük riskli kişileri ABD’ye sokmak. Bu insanlar gümrükten 5 dakikada geçiyor. Türkiye böyle bir seyahat programı içinde olacak. Hükümetlerle işbirliği halinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Amerika ile Türkiye arasında seyahat etmenin kolaylaşacağını belirten Napolitano, “Seyahat kolaylaşacak. Elektronik veri üzerinde çalışıyoruz. Gümrük, kamu ve özel sektörün ortaklığında gerçek ithalatçılarla birlikte çalışılan bir program bu. Diğer ülkelerde EEİO kullanıyor. Türkiye bunu oluşturursa Türkiye’den gelen sevkiyatlar daha hızlı, daha çabuk olacak” dedi.

Bakan Napolitano adına verilen onur yemeğine ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin yanı sıra iş dünyasından birçok isim katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA