Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Şubat 2010

Subat 2010

Asagida ki dosyalar "pdf" formatinda olup
Acrobat Reader kullanilarak açilabilir.

Bu programi yüklemek için tiklayiniz.



IÇINDEKILER



6 BASYAZI

KAPAK
8 SESSIZ BÜYÜYEN DALGA ISSIZLIK
Türkiye’de 2007 yilinda yüzde 8,6 olan issizlik orani, küresel kriz ile birlikte 2008 yilinda 13,4’e yükseldi. Bu, OECD ülkeleri içinde Ispanya’dan sonra ikinci en yüksek oran… 2009 yili sonunda yüzde 13,6 ile kalici özellik gösteren issizlik oraninda 2010 yili için de iyimser bir beklenti öngörülmüyor. Türkiye’nin issizligi normallestirmek için ciddi ve acil önlemleri bir an önce almasi gerekiyor. 

HABER
28 HISARCIKLIOGLU EUROCHAMBRES BASKANLIK DIVANI TIOPLANTISI’NA KATILDI
Avrupa Ticaret ve Sanayi Odalari Birligi (Eurochambres) seçimlerinde Baskanlik Divani’na ve Baskan Yardimciligi’na seçilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Baskanlik Divani’nin ilk toplantisina katildi. Avrupa Ticaret ve Sanayi Odalari Birligi’nin, 1 Ocak 2010’da göreve baslayan Baskanlik Divani, ilk toplantisini 4 Subat’ta Brüksel’de gerçeklestirdi. Eurochambres’in önümüzdeki 4 yillik stratejik planinin ele alindigi toplantida, Eurochambres’in; “Ekonomik büyüme ve Rekabet Edebilirlik”, “Iç Pazarin Tamamlanmasi” ve “Küresel Ticaretin Serbestlestirilmesi” konularini stratejik hedef olarak belirlemesi konusu üzerinde tartisildi. Stratejik öncelikleri belirlemeye dönük çalismalarin, 27 Nisan 2010 tarihindeki Baskanlik Divani esnasinda tamamlanmasi ve “Stratejik Planin”, 1 Haziran 2010 tarihinde Genel Kurul’da oylanmasi hedefleniyor.

29 DEIK HEYETI CUMHURBASKANI ABDULLAH GÜL ILE GÖRÜSTÜ
Cumhurbaskani Abdullah Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu’nun (DEIK) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu ile beraberindeki DEIK Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

DOSYA
30 LIZBON SONRASI AB 2020 STRATEJISI
AB 2020 Strateji Belgesi’nde, “Avrupa için Derin Dönüsüm Zamani” ve “kisitlamalari Fark Etmek ve Yeni Tehditlerle Yüzlesmek” basliklari altinda Lizbon sonrasi AB’nin mevcut durumuna iliskin saptamalar yapiliyor ve AB 2020 vizyonu için kilit öncelikler üç baslik altinda toplaniyor. Bu öncelikler; bilgi temelli büyüme ile deger yaratma, insanlari kapsayici toplumlarda güçlendirme ve rekabetçi, bütünlesik ve daha yesil bir ekonomi yaratma olarak siralaniyor.

HABER
42 ISTANBUL FORUMU 4. TOPLANTISI YAPILDI
TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasinda Ekonomik Isbirligi için Istanbul Forumu 4. toplantisinda yaptigi konusmada, üç ülke arasindaki isbirligine iliskin, jeopolitik eksen olmanin, ekonominin gündemin ilk sirasinda yer almasini güçlestirdigini, diplomatik ve askeri konularin daha ön planda oldugunu belirterek, “Biz zor olani yapmaya çalisiyoruz. Halklari egitimle, ticaretle, ekonomiyle ve ulastirmayla birbirine yaklastirmaya gayret ediyoruz” dedi.

SEKTÖR
TOBB 57 AYRI SEKTÖRDE ÖRGÜTLENMESINI TAMAMLADI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi, sektörel iletisimin güçlendirilmesi için her türlü katkiyi saglamaya devam ediyor. TOBB bu anlayis çerçevesinde 57 ayri sektörde örgütlenmesini tamamladi.

HABER
54 AB ANKARA BILGI MERKEZI VE AB GENEL SEKRETERLIGI TOBB BÜNYESINDE HIZMETE GIRDI
TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, “AB katilim süreci, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi reform sürecinin temel çipasidir” dedi. Bu sürecin devam etmesi gerektigini belirten Hisarciklioglu, Türkiye’nin geciken, yaklasik bes yildir bir türlü adim atilamayan idari reform sürecinin, aslinda AB müzakere sürecinin tamamen kendisi oldugunu ifade etti.

ÜLKE
58 AVRUPA’NIN ATLANTIK KAPISI: PORTEKIZ

HABER
68 IRAK ILE TICARETTE HEDEF 20 MILYAR DOLAR
Irak Ticaret Bakani Dr. Sefa El-Din El Safi ve beraberindeki heyeti çalisma yemeginde agirlayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Koçer, Irak ile ikili ticaretin iki yil gibi kisa bir sürede 20 milyar dolara çikarilmasini hedeflediklerini söyledi. Konuk Bakan El Safi ise Irak’in yeniden onarimi hamlesinde komsu ülke firmalarina öncelik vereceklerini belirtti.

TEPAV
70 DÜNYA BANKASI’NA GÖRE TÜRKIYE, YÜZDE 4-4,5 BÜYÜYECEK
Türkiye’nin 2010 yili büyümesi için resmi projeksiyonun yüzde 3,5 oldugunu animsatan Dünya Bankasi Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, ancak son gelismeler paralelinde en güncel tahminlerinin, büyümenin yüzde 4 ile 4,5 arasinda gerçeklesebilecegi yönünde oldugunu söyledi.

HABER
TOBB BASKANI M. RIFAT HISARCIKLIOGLU: “ANAYASAYI YENIDEN YAZMAZSAK ELBISE DAR GELMEYE DEVAM EDER”
TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Anayasanin yeniden yazilmasi gerektigini belirterek, “Bu elbise bize artik dar geliyor. Bütün bu elbisenin yeniden dizayn edilebilmesinin yolu, milletin, 72 milyonun mutabakat sözlesmesi olan Anayasadan baslamaktir. Yeniden bir anayasa yazamazsak, beraber mutabakat sözlesmesini, bu elbise bize dar gelmeye devam eder” dedi.

ENERJI
74 KYOTO’DAN KOPENHAG’A: ENERJI GÜVENLIGINDE TÜRKIYE YOLUN NERESINDE?
Deniz seviyeleri yükseliyor, okyanuslarin asit orani artiyor, bir yandan seller, bir yandan kuraklikla dünya dört bir yandan tehlike çanlarini yükseltiyor. Sorunlarin çözümü için uluslararasi toplum ile birlikte eyleme geçme durumu artik bir gereklilikten çok zorunluluk haline gelirken, karar alma mekanizmalari küresel isinmayla mücadele ve enerji güvenligine ulasmak için alinacak somut aksiyonlar konusunda görüs birligine varmis degil.

HABER
78 TÜRKIYE ILE IRLANDA ARASINDA ISBIRLIKLERI GELISIYOR
Irlanda’nin Ankara Büyükelçisi Tom Russell, TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’nu ziyaret etti. Hisarciklioglu, Büyükelçi Russell ile görüsmesinde ekonomileri küresel krizden çikaracak etkenin dis ticaret olduguna isaret ederek, “Ihracata çok bagimli iki ülke olarak birlikte çalismalarimizi artirmaliyiz” mesaji verdi.

KOBI
80 AVRUPA YATIRIM BANKASI’NDAN KOBI’LERE KREDI DESTEGI
Avrupa Yatirim Bankasi (AYB) Türkiye Temsilcisi Alain Terraillon, AYB Kidemli Iletisim Sorumlusu Helen Kavvadia ile birlikte yaptigi açiklamada, AYB’nin Türkiye için KOBI’ler, enerji ve altyapi olmak üzere üç alanda önceligi bulundugunu, KOBI’lerin kriz nedeniyle ilk siradaki önceligi olusturdugunu söyledi.      

GENÇ BAKIS
82 YUNANISTAN BATIYOR PEKI YA AVRUPA BIRLIGI?

ANALIZ
84 JOSEPH E.STIGLITZ
Nobel ödüllü ekonomist Stiglitz, “Serbest düsüsten siyrilmak” baslikli makalesinde önümüzdeki iki yil içinde büyümedeki cansizligin, issizligi kabul edilebilir bir seviyeye çekmek söyle dursun, is gücüne yeni katilanlara yetecek kadar bile is yaratabilmekte zorlanilmasina sebep olacagi öngörüsünde bulunuyor. 

GÖRÜS
86 JEFFREY SACHS
Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Jeffrey Sachs, “Haiti’yi yeniden insa etmek” baslikli makalesinde, Haiti’de kilit sektörleri canlandirmak için bes yillik bir toparlanma stratejisine ihtiyaç olduguna deginiyor.

YÖNETIM
88 RÜSTÜ BOZKURT
Bozkurt, “Asil önemli olan ‘ekonomi kültürü’ yaratmak” baslikli yazisinda küresel ekonominin merkezindeki güçlü yön degisimiyle ilgili “kamuoyu olusturma” sorununu ele aliyor.

YÖNETICININ KITAPLIGI
90 Türk ekonomisini ve yöneticileri ilgilendiren ilginç ve önemli kitaplar tanitmaya devam ediyoruz.

YENI ÜRÜN
92 Türkiye pazarina giren yeni teknoloji ürünlerini tanitmaya devam ediyoruz.

OTOMOTIV
94 Otomotiv dünyasindan meraklilarin ilgisini uyandiracak yeni gelismelerle karsinizdayiz.

HABER
SAGLIGA ZARARLI TELEFONLAR TOPLATILACAK
Cep ve kablosuz telefonlarinin sagliga zararlarini laboratuvarlarda inceleyen Bilgi Teknolojileri Iletisim Kurumu (BTK), yüksek radyasyon yayan telefonlari toplatiyor. Piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda telefonlarin yaydigi elektromanyetik dalgayi ölçen BTK, önce cihazi ithal eden firmalari uyariyor.

100 ODALAR VE BORSALAR
- Marmaris için el ele!
- Kesan TSO’da “Iletisim Becerileri” semineri yapildi
- Leyla Ones Antakya TSO’yu ziyaret etti
- Merzifon TSO’yu Berlin Metal Esya Sanatkarlari Odasi ziyaret etti
- Izmir Ticaret Borsasi stratejik planini tamamladi
- Findikli ekmek Çorum’da…
- Konya TO’da kursiyerlere sertifika verildi
- Aliaga’da tarim ve kirsal kalkinma egitimine büyük ilgi
- Bati Akdeniz tek ses oldu: “Tarimda küçük isletme kalmasin”
- Van Fuar ve Kongre Merkezi’nin arsa sorunu çözüldü
- Vize Sikâyet Hatti Projesi’ne destek olalim
- Kayseri’nin 2010 büyüme hedefi yüzde 10
- Ekonomus yayina basladi
- Aydin TO benzerine az rastlanir bir çalismaya imza atti
- Bafra TSO’dan satis ve pazarlama teknikleri egitimi
- Nijerya, tarimda Antalya’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyor
- Edirne TSO Kariyer Egitim Birimi ilk mezunlarini verdi
- ETSO Yönetim Kurulu Baskani Lütfü Yücelik: “Hibeler, hayvancilik sektörüne umut olacak”
- KTO Girisimcilik Günü’nü kutladi
- Edirne TB Selanik Tarim Fuari’na katildi
- Burdur seraciligini gelistirmeyi hedefledi

111 TÜRKIYE’NIN GÖSTERGELERI

118 DÜNYADAN IS TEKLIFLERI

128 SELECTED NEWS

 

 

 




Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA